Wiosenne superfoods. Pięć warzyw, obok których nie można przejść obojętnie

Po zimie trudno się oprzeć chrupiącym, smakowitym i kolorowym warzywom, pyszniącym się na targu. Trzeba jednak wiedzieć, że nie tylko ich walory smakowe są warte uwagi. Wiosenne warzywa są bogate w cenne witaminy, minerały i związki, które mogą korzystnie wpłynąć na nasze zdrowie.

Nowalijki są superfoodNowalijki są superfood
Źródło zdjęć: © Getty Images
Karolina Rozmus

Chrupiąca, intensywnie czerwona i lekko pikantna. Lubimy chrupać rzodkiewkę, choć rzadko zastanawiamy się nad tym, czy ma jakiś wpływ na nasze zdrowie. Tymczasem w tych maleństwach drzemie prawdziwa moc. Ich kolor to zasługa roślinnych barwników – antocyjanów, które mają działanie antynowotworowe, przeciwzapalne, a w dodatku regulują poziom glukozy i obniżają poziom "złego" cholesterolu.

Na łamach "Nutrients" ukazało się badanie, którego autorzy przekonują, że rzodkiewka wpływa na wchłanianie glukozy i metabolizm energetyczny, przez co ma korzystny wpływ na gospodarkę węglowodanową.

Do tego jest szczególnie polecana osobom, które dbają o tarczycę – może nawet wspierać leczenie niedoczynności gruczołu tarczowego.

Rzodkiewki

Rzodkiewki są źródłem antocyjanów
Rzodkiewki są źródłem antocyjanów © Pixabay

Rabarbar

Pojawia się w słodkich wypiekach, ale tak naprawdę bylina nazywana rzewieniem jest warzywem, a my spożywamy jej ogonki liściowe w postaci długich, chrupiących i cierpkich łodyg. A dlaczego jest superfood? Badanie, które ukazało się w "Journal of Toxicological Sciences" wskazuje, że rabarbar obfituje w katechiny.

To antyoksydanty, obecne też w zielonej herbacie. Oddziałują na komórki tłuszczowe oraz na wątrobę w taki sposób, by zamienić tłuszcz w energię.

Mniszek lekarski

Nie warzywo, a niepozorna roślina, nazywana często chwastem. Tymczasem młode i delikatne listki mniszka lekarskiego, można, a nawet trzeba dodawać do wiosennych sałatek.

Są bogactwem witamin i minerałów, a także błonnika i przeciwutleniaczy.

Co więcej, badania dowodzą, że mniszek lekarski może chronić przed zachorowaniem na depresję, ma właściwości antynowotworowe, zapobiega gromadzeniu się tkanki tłuszczowej, a także poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego.

Szczypiorek

Jedna łyżka stołowa to zaledwie jedna kaloria. A sowicie posypując szczypiorkiem potrawy, nie tylko dodajemy im wyjątkowego smaku, ale też pozyskujemy potężną dawkę allicyny. To substamcja obecna głównie w czosnku o działaniu antybakteryjnym i przeciwgrzybiczym. To dlatego o czosnku mówimy, że jest pogromcą infekcji i warto go jeść, gdy szwankuje odporność.

Szczypiorek dodatkowo obniża poziom cholesterolu frakcji LDL, a także ma działanie detoksykujące na wątrobę.

Kalarepa

W niektórych regionach Polski robi się z niej zupę, w innych jest niemal zapomnianym już warzywem. Niesłusznie – te zielone bulwy to aż pięć gramów błonnika, 2,3 grama białka i tylko 36 kalorii na filiżankę. Nieodzowny jest więc dla osób dbających o figurę.

Badacze w "Journal of the American College of Nutrition" przekonują, że witamina C, w którą kalarepa obfituje, może być istotnym wsparciem dla osób, które nie chcą przybrać na wadze oraz może poprawiać utratę tkanki tłuszczowej w czasie wysiłku fizycznego.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka