Zbawiennie wpływa na jelita. Wspiera też ochronę przed nowotworami

Rabarbar to jeden z hitów popularnych wiosną wypieków i deserów. Jego zaletą jest nie tylko specyficzny smak. Roślina ma wiele zdrowotnych właściwości, ale trzeba ją jeść z umiarem. Kto powinien na nią uważać?

Rabarbar jest nie tylko smaczny, ale i zdrowyRabarbar jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Prus

Rabarbar na zdrowie

Rabarbar ma wiele cennych składników odżywczych. Jest źródłem witamin: C, E oraz A, a także fosforu, potasu i błonnika, który reguluje procesy trawienia.

Pobudza perystaltykę jelit, przez co pomaga walczyć z otyłością. Ponadto pobudza wydzielanie żółci, dzięki czemu usprawnia trawienie. Powstrzymuje też biegunki (w małej dawce) i ułatwia wypróżnianie.

Rabarbar ma także właściwości estrogenne – jest to szczególnie ważne między innymi dla kobiet w okresie menopauzy i tych, które mają problemy z cerą oraz mężczyzn zmagających się z przerostem prostaty.

Rabarbar jest zdrowy, ale trzeba go jeść z umiarem
Rabarbar jest zdrowy, ale trzeba go jeść z umiarem © Getty Images

Ponadto działa przeciwutleniająco, przeciwzapalnie i antyalergicznie, a także wpływa korzystnie na pracę układu krwionośnego.

Co ciekawe, rabarbar zawiera substancję, która zapobiega rozwojowi komórek nowotworowych. Poddając go obróbce termicznej (np. podczs pieczenia czy gotowania) wytwarza się polifenol-rapontygeniny, który ogranicza tempo podziału komórek nowotworowych.

Jedz, ale z umiarem

Rabarbar to król wiosennych przepisów. Świetnie smakuje w formie ciast, deserów czy kompotu. Nie należy jednak przesadzać z jego ilością.

Warto pamiętać, że rabarbar jest źródłem kwasu szczawiowego. Dlatego jedzony w nadmiarze może doprowadzić do rozwoju kamicy nerkowej.

Powinni na niego także uważać mężczyźni, którzy mają problem z niskim poziomem testosteronu. Spożywanie rabarbaru może przyczynić się do jeszcze większego obniżenia poziomu tego hormonu w organizmie.

Ostrożne powinny być także kobiety, które karmią piersią. Wraz z ich mlekiem dziecko przyjmuje składniki, które mają działanie przeczyszczające. Jeśli więc chcemy uniknąć biegunki u dziecka, lepiej powstrzymać się w czasie karmienia od jedzenia rabarbaru.

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka