Unikaj rabarbaru, jeśli cierpisz na te choroby. Powikłania są naprawdę groźne

Czy rabarbar może być szkodliwy? Tak, jeśli nie ma się wiedzy na temat jego wpływu na niektóre choroby, a także tego, jakie części warzywa można bezpiecznie spożywać, a których nie.

Zakazany dla tych osób. Może spotęgować groźne objawyZakazany dla tych osób. Może spotęgować groźne objawy
Źródło zdjęć: © Getty Images
Aleksandra Zaborowska

Rabarbar i jego korzyści dla zdrowia

Spożywany zgodnie z zaleceniami rabarbar jest źródłem wielu cennych składników odżywczych takich jak witamina C, A czy E.

Ponadto rabarbar jest niskokaloryczny i ubogi w cukier, a jednocześnie zawiera dużo błonnika (regulującego procesy trawienne), a także potasu (istotnego zwłaszcza w diecie chorujących na nadciśnienie) czy żelaza, fosforu i magnezu. Korzystny wpływ wprowadzenia rabarbaru do diety obejmuje także wsparcie narządu wzroku i niwelowanie stanów zapalnych.

To jednak nie koniec dobroczynnych właściwości rabarbaru. Według naukowców z Instytutu Onkologii w Emory University w Stanach Zjednoczonych, pomarańczowy barwnik zawarty w tym warzywie (zwany parietyną) hamuje wzrost komórek nowotworowych, a nawet może wspierać ich eliminację.

Kto nie powinien jeść rzodkiewek?

Dla kogo rabarbar jest szkodliwy?

To wiosenno-letnie warzywo bogate jest także w kwas szczawiowy, który nie powinien występować w jadłospisie osób chorujących na:

Kwasu szczawiowego powinni także unikać pacjenci z tendencjami do rozwoju kamieni nerkowych.

Namiar tego składnika może przyczyniać się do zaburzeń wchłaniania wapnia w organizmie, co nasila symptomy osteoporozy, ale i tężyczki czy osteomalacji, a także do zwiększenia poziomu kwasu moczowego w organizmie, co może pogorszyć objawy chorób reumatycznych.

Warto też podkreślić, że rabarbaru nie powinno się spożywać w nieograniczonych ilościach. Przed przygotowaniem dania z rabarbarem należy również usunąć jego liście (bogate w szkodliwy kwas) i pozostawić same łodygi. Na zawartość szczawianów wpływa także czas zbierania łodyg: im są one młodsze, tym lepiej. Ponadto, warzywo to powinno być zawsze poddawane obróbce cieplnej.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka