Trwa ładowanie...

Racuchy – z czym je robić i jak jeść. Czy są zdrowe?

Racuchy to nieduże placki, które należą do tradycyjnych potraw kuchni polskiej. Można je przygotować na wiele sposobów. Tradycyjnie robi się z jabłkami i smaży na złoty kolor. Można je przyrządzić na drożdżach, ale i bez nich – zawsze smakują doskonale. Ale czy są zdrowe? Czy można zrobić racuchy nie tylko smaczne, ale i dietetyczne?

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

spis treści

1. Co to są racuchy?

Racuchy to małe placuszki, klasyki kuchni polskiej, które przygotowuje się na wiele sposobów. Najczęściej wykorzystuje się mąkę pszenną, mleko świeże lub zsiadłe oraz drożdże lub jaja.

Można usmażyć zarówno tradycyjne racuchy drożdżowe, jak i bez drożdży oraz racuchy z jabłkami, krojonymi lub startymi na tarce. Niekiedy robi się je także z rabarbarem lub śliwkami, bananami i bakaliami. Zwykle podaje się na słodko, z cukrem pudrem lub ze śmietaną. Można je jeść na śniadanie i na podwieczorek.

Istnieją także racuchy ziemniaczane, które przygotowuje się na bazie ugotowanych i przetartych ziemniaków, jaj i cukru, jak również niewielkiej ilości śmietany oraz masła. Smaży się je na smalcu, posypuje cukrem kryształem i podaje z kwaśną śmietaną.

2. Jak zrobić racuszki drożdżowe?

Domowe racuchy drożdżowe - grube, puszyste w środku, a z wierzchu chrupiące -uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Dla starszych smakoszy to często piękne wspomnienie dzieciństwa.

Aby przygotować tradycyjne racuchy drożdżowe, wystarczy:

  • 200 ml mleka,
  • 25 g drożdży,
  • 250 g przesianej mąki,
  • łyżeczka masła,
  • żółtko,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia.

Jak się robi racuszki jak u babci? Do miski trzeba wsypać mąkę i zrobić w niej dołek, do którego trzeba wlać drożdże rozpuszczone w ciepłym mleku. Następnie dodaje się żółtko, masło i szczyptę soli. Całość należy wymieszać za pomocą drewnianej łyżki, po czym odstawia na 20 minut.

W tym czasie ciasto powinno podwoić objętość. Na patelni rozgrzewa się olej i nakłada porcje racuchów. Można użyć drewnianej łyżki zamaczanej często w ziemnej wodzie, co sprawia, że nie przykleja się do niej ciasto.

Placuszki smaży się 3 minuty z każdej strony. Usmażone racuchy odkłada się na ręczniki papierowe, następnie przekłada na talerze i posypuje cukrem pudrem. Podawać najlepiej od razu na ciepło.

3. Jak zrobić racuchy bez drożdży?

Aby zrobić racuchy bez drożdży, na przykład placki z jabłkami, trzeba przygotować:

  • 200 ml mleka,
  • 150 g mąki pszennej,
  • jajko,
  • 2 jabłka,
  • łyżkę cukru wanilinowego,
  • łyżeczkę cukru,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia.

Przepis na racuchy drożdżowe jest bardzo prosty. W misce należy wymieszać przesianą mąkę z cukrem i sodą lub proszkiem. Następnie do składników suchych należy dodać mokre, czyli mleko i jajko.

Całość trzeba wymieszać na jednolitą masę bez grudek, a potem dodać jabłka: obrane, dość drobno pokrojone lub starte (można także kłaść plasterki jabłka na wylane na patelnię ciasto).

Jak smażyć racuchy? Na rozgrzaną patelnię z tłuszczem wykłada się łyżkę ciasta i smaży z dwóch stron (przez około 1,5 minuty każda) na złoty kolor. Placuszki podaje się z cukrem pudrem, frużeliną, musem owocowym, syropem klonowym lub dżemem. Racuchy z jabłkami można przyrządzić także na drożdżach (racuchy drożdżowe z jabłkami).

4. Czy racuchy są zdrowe?

Racuchy są pyszne, ale i dość kaloryczne. Dostarczają dużej ilości węglowodanów, zaś zapotrzebowanie organizmu na minerały i witaminy zaspokajają w niedostatecznym zakresie. Trudno je uznać za danie zdrowe i dietetyczne, dlatego należy je serwować niezbyt często.

Podawanie ich bez umiaru może nie wyjść na zdrowie, ponieważ danie wpływa na wzrost ryzyka wystąpienia nadwagi i otyłości, a także chorób serca. Aby uniknąć kłopotów ze zdrowiem, można przygotować racuchy dietetyczne, które są pyszne, a i zdecydowanie zdrowsze. Co robić?

Warto zamiast mąki pszennej sięgnąć po mąkę owsianą, ryżową, gryczaną lub pełnoziarnistą. Dobrze również dodawać do placków ser biały czy jabłka. Wówczas powstaną placuszki twarogowe i placuszki z jabłkami, które są bardziej zasobnym źródłem minerałów i witamin, a także innych wartościowych składników, na przykład błonnika.

Można też do ciasta dodać płatki owsiane, dzięki czemu racuch stanie się jeszcze bogatszy w składniki mineralne i błonnik. Mleko krowie można zastąpić dodatkiem mleka kokosowego czy migdałowego.

Co ważne, racuchy dietetyczne dobrze smażyć na patelni teflonowej, bez dodatku tłuszczu lub upiec je w piekarniku na wysmarowanej olejem blasze. Doskonałym dodatkiem do dietetycznych racuchów są własnoręcznie zrobione, domowe konfitury, a także świeże owoce i musy owocowe. Śmietanę warto zastąpić jogurtem.

Zobacz także:

Racuchy – z czym je robić i jak jeść. Czy są zdrowe?
Racuchy – z czym je robić i jak jeść. Czy są zdrowe? (adobestock)
Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Brak produktów w wybranej kategorii.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.