3 z 7Owoce
W każdej diecie najcenniejszymi składnikami są warzywa i owoce. Czasem jednak zawierają szkodliwe substancje. Dlaczego tak się dzieje? Niestety, wszystko zależy od zysków.
Rolnicy, którym zależy żeby szybciej zwiększyć plony oraz ograniczyć ryzyko utraty upraw często stosują środki chemiczne. Jest to dozwolone jeśli producenci czy sadownicy pilnują określonego okresu między spryskiwaniem a momentem zbioru.
Azotany występują również w glebie. Są konieczne, aby rośliny mogły rosnąć. To naturalny składnik warzyw, owoców i zbóż. Poziom azotanów jest niższy w owocach niż w warzywach. Dzieje się tak ze względu na odległość jaka dzieli je z glebą.
Najwięcej tych substancji znajduje się w truskawkach.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Oczyszcza komórki z toksyn i ze złogów. Pij na czczo.