Rakotwórcze substancje. Mogą zrujnować wątrobę, nerki i żołądek

Znajdziemy je nie tylko w produktach, na których widać pleśń. Obecność rakotwórczych aflatoksyn wielokrotnie wykrywano m.in. w zbożach, orzechach, a nawet w przyprawach. Problem w tym, że gołym okiem nie da się ich zauważyć, więc nieświadomie możemy sięgać po skażone produkty.

Rakotwórcze aflatoksyny znajdują się w zapleśniałej żywności, właśnie dlatego nie można spożywać jedzenia, na którym pojawi się pleśńRakotwórcze aflatoksyny znajdują się w zapleśniałej żywności, właśnie dlatego nie można spożywać jedzenia, na którym pojawi się pleśń
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Grzęda-Łozicka

Niebezpieczne substancje, których nie widać

Aflatoksyny to substancje produkowane przez grzyby pleśniowe. Zostały zaklasyfikowane przez Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem do grupy pierwszej czynników kancerogennych, czyli najsilniejszych czynników rakotwórczych.

Aflatoksyny znajdują się m.in. w zapleśniałej żywności, właśnie dlatego nie można spożywać jedzenia, na którym pojawi się pleśń - trzeba od razu wyrzucić cały produkt.

- Są dowody, które potwierdzają działanie rakotwórcze pleśni. Zagrożone są przede wszystkim takie narządy jak: żołądek, wątroba, jelito grube czy nerki -wyjaśniała w rozmowie z WP abcZdrowie Kinga Głaszewska.

Myślisz, że sery pleśniowe są niezdrowe? Jesteś w błędzie

Jest możliwe skażenie mięsa i mleka zwierząt, które były karmione paszą zanieczyszczoną aflatoksynami
Jest możliwe skażenie mięsa i mleka zwierząt, które były karmione paszą zanieczyszczoną aflatoksynami © Getty Images

Gdzie możemy znaleźć aflatoksyny?

Problem w tym, że możemy nie zauważyć ich obecności w wielu produktach, po które sięgamy każdego dnia. Zarodniki grzybów mogą być rozniesione przez wiatr lub owady i w ten sposób dostać się do wielu produktów. Wystarczy niewielkie uszkodzenie rośliny, by strzępki grzybów mogły niezauważone przeniknąć do nasion.

Ich rozwojowi sprzyja wysoka temperatura (od 12 do 42 stopni) i duża wilgotność powietrza. Aflatoksyny najczęściej są wykrywane w niewłaściwie przechowywanych zbożach, orzechach, nasionach roślin strączkowych, suszonych owocach i przyprawach.

Jak informuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej "w Polsce zanieczyszczone aflatoksynami są najczęściej produkty pochodzące z importu – orzechy arachidowe i brazylijskie, pistacje, kukurydza i ryż oraz produkty z nich wytwarzane, m.in. masło orzechowe, mąka, ciastka, płatki zbożowe".

Jak unikać produktów zawierających toksyczne substancje?

W Unii Europejskiej działa system, który kontroluje poziom aflatoksyn w produktach rolnych i żywności. Dzięki temu udaje ograniczyć ryzyko spożywania produktów skażonych toksycznymi związkami.

Eksperci przypominają, żeby podczas zakupów zwracać uwagę na sposób przechowywania żywności, m.in. czy opakowanie jest szczelnie zamknięte, nie ma śladów uszkodzenia. Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej radzi by orzechy, suszone owoce, nasiona roślin strączkowych czy ziarna słonecznika, dyni kupować w opakowaniach jednostkowych. Wskazują też, żeby unikać kupowania takiej żywności wagę, zwłaszcza na różnego rodzaju straganach, czy bazarach - istnieje ryzyko, że takie produkty pochodzą z nieprzebadanych źródeł.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka