Trwa ładowanie...

Ravioli - kalorie, wartości odżywcze, farsz, przepis na ciasto

Ravioli to włoskie pierożki w charakterystycznym, kwadratowym kształcie. Szczególnie popularne są na Sycylii. Mogą być nadziewane słodkim lub słonym farszem i podawane samodzielnie, z surówką lub w aromatycznym bulionie. Jak przygotować ciasto na ravioli i czym charakteryzują się tę niewielkie pierożki?

Zobacz film: "Jak przygotować ravioli krok po kroku. Włoski klasyk"

spis treści

1. Czym jest ravioli?

Ravioli to rodzaj pierożków nadziewanych prostym, mięsnym, warzywnym lub słodkim farszem. Przepis pochodzi z Włoch i jest bardzo popularny na słonecznej Sycylii. Zwykle serwuje się je z sosem, surówką lub bulionem. Farsz przygotowywany jest tak, aby ravioli samo w sobie było pełnowartościowym posiłkiem.

Najczęściej podaje się je z klasycznym sosem bolognese lub śmietanowo-serowym, czasem także z sałatką na bazie świeżych warzyw i startego parmezanu.

Włosi chętnie jedzą te niewielkie pierożki jako lekki i szybki obiad lub przystawkę podczas wieczornej kolacji, która w tym kraju jest głównym posiłkiem w ciągu dnia.

Do przygotowania ciasta na ravioli potrzebnych jest tylko kilka składników. Wykorzystuje się do tego mąkę, wodę, oliwę z oliwek, jajka oraz sól.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

2. Farsz do ravioli

Najczęściej ravioli nadziewa się serem ricotta i szpinakiem. W wersji na słodko szpinak zamienia się na startą skórkę z cytryny. Jeśli chcemy przygotować mięsne ravioli, sprawdzi się duszona w rosole wieprzowina lub wołowina.

Czasem spotyka się także ravioli z grzybami (szczególnie pieczarkami), a także łososiem czy krewetkami. Istnieje wiele modyfikacji klasycznych włoskich pierożków, dlatego każdy kraj ma swoją wersję ravioli.

3. Kalorie i wartości odżywcze ravioli

Kaloryczność ravioli zależy od użytych składników na farsz. Standardowo w 100 gramach ciasta znajduje się 77 kalorii, a także:

  • Tłuszcze: 1,5 g
  • Kwasy tłuszczowe nasycone: 0,7 g
  • Cholesterol: 3 mg
  • Sód: 306 mg
  • Potas: 232 mg
  • Węglowodany: 14 g
  • Błonnik: 1,3 g
  • Cukry: 3,7 g
  • Białko: 2,5 g
  • Kwas askorbinowy: 0 mg
  • Wapń: 33 mg
  • Żelazo: 0,7 mg
  • Witamina D: 0 IU
  • Witamina B6: 0,1 mg
  • Witamina B12: 0 µg
  • Magnez: 15 mg

4. Jak przygotować ciasto na ravioli?

Ciasto na ravioli przygotowuje się podobnie, jak to na polskie pierogi. Potrzebne jest:

  • ok. 300g mąki
  • 3 jajka
  • łyżeczka soli
  • 3 łyżki wody (lub więcej, jeśli będzie to konieczne)
  • oliwy z oliwek

Mąkę należy przesiać i zrobić wgłębienie, do którego następnie należy dodać sól i wbić jajka. Następnie należy dodać łyżkę wody, oliwę i zacząć zagniatać ciasto. W razie potrzeby stopniowo należy dodawać wodę i zagniatać coraz większą ilość mąki.

Kiedy ciasto będzie już miało odpowiednią konsystencję, to znaczy będzie sprężyste, gładkie i miękkie, należy podzielić je na dwie różne części.

Następnie należy rozwałkować jedną część ciasta na równy prostokąt i wyłożyć na nie po łyżeczce farszu w odległości ok. 6-8 cm od siebie. Po wyłożeniu całego farszu należy przykryć całość drugą partią rozwałkowanego na taką samą wielkość ciasta i wyciąć przestrzenie dookoła kuleczek z farszem.

Można zrobić to nożem, radełkiem do pizzy lub specjalnie wyprofilowanym okrągłym nożem, który dodatkowo ozdobi pierożki falbanką.

Wycięte ravioli należy docisnąć na krawędziach, a następnie ugotować w osolonej wodzie aż do wypłynięcia i podać według uznania.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.