Ravioli - kalorie, wartości odżywcze, farsz, przepis na ciasto
Ravioli to włoskie pierożki w charakterystycznym, kwadratowym kształcie. Szczególnie popularne są na Sycylii. Mogą być nadziewane słodkim lub słonym farszem i podawane samodzielnie, z surówką lub w aromatycznym bulionie. Jak przygotować ciasto na ravioli i czym charakteryzują się tę niewielkie pierożki?
1. Czym jest ravioli?
Ravioli to rodzaj pierożków nadziewanych prostym, mięsnym, warzywnym lub słodkim farszem. Przepis pochodzi z Włoch i jest bardzo popularny na słonecznej Sycylii. Zwykle serwuje się je z sosem, surówką lub bulionem. Farsz przygotowywany jest tak, aby ravioli samo w sobie było pełnowartościowym posiłkiem.
Najczęściej podaje się je z klasycznym sosem bolognese lub śmietanowo-serowym, czasem także z sałatką na bazie świeżych warzyw i startego parmezanu.
Włosi chętnie jedzą te niewielkie pierożki jako lekki i szybki obiad lub przystawkę podczas wieczornej kolacji, która w tym kraju jest głównym posiłkiem w ciągu dnia.
Do przygotowania ciasta na ravioli potrzebnych jest tylko kilka składników. Wykorzystuje się do tego mąkę, wodę, oliwę z oliwek, jajka oraz sól.
Rekomendowane przez naszych ekspertów
2. Farsz do ravioli
Najczęściej ravioli nadziewa się serem ricotta i szpinakiem. W wersji na słodko szpinak zamienia się na startą skórkę z cytryny. Jeśli chcemy przygotować mięsne ravioli, sprawdzi się duszona w rosole wieprzowina lub wołowina.
Czasem spotyka się także ravioli z grzybami (szczególnie pieczarkami), a także łososiem czy krewetkami. Istnieje wiele modyfikacji klasycznych włoskich pierożków, dlatego każdy kraj ma swoją wersję ravioli.
3. Kalorie i wartości odżywcze ravioli
Kaloryczność ravioli zależy od użytych składników na farsz. Standardowo w 100 gramach ciasta znajduje się 77 kalorii, a także:
- Tłuszcze: 1,5 g
- Kwasy tłuszczowe nasycone: 0,7 g
- Cholesterol: 3 mg
- Sód: 306 mg
- Potas: 232 mg
- Węglowodany: 14 g
- Błonnik: 1,3 g
- Cukry: 3,7 g
- Białko: 2,5 g
- Kwas askorbinowy: 0 mg
- Wapń: 33 mg
- Żelazo: 0,7 mg
- Witamina D: 0 IU
- Witamina B6: 0,1 mg
- Witamina B12: 0 µg
- Magnez: 15 mg
4. Jak przygotować ciasto na ravioli?
Ciasto na ravioli przygotowuje się podobnie, jak to na polskie pierogi. Potrzebne jest:
- ok. 300g mąki
- 3 jajka
- łyżeczka soli
- 3 łyżki wody (lub więcej, jeśli będzie to konieczne)
- oliwy z oliwek
Mąkę należy przesiać i zrobić wgłębienie, do którego następnie należy dodać sól i wbić jajka. Następnie należy dodać łyżkę wody, oliwę i zacząć zagniatać ciasto. W razie potrzeby stopniowo należy dodawać wodę i zagniatać coraz większą ilość mąki.
Kiedy ciasto będzie już miało odpowiednią konsystencję, to znaczy będzie sprężyste, gładkie i miękkie, należy podzielić je na dwie różne części.
Następnie należy rozwałkować jedną część ciasta na równy prostokąt i wyłożyć na nie po łyżeczce farszu w odległości ok. 6-8 cm od siebie. Po wyłożeniu całego farszu należy przykryć całość drugą partią rozwałkowanego na taką samą wielkość ciasta i wyciąć przestrzenie dookoła kuleczek z farszem.
Można zrobić to nożem, radełkiem do pizzy lub specjalnie wyprofilowanym okrągłym nożem, który dodatkowo ozdobi pierożki falbanką.
Wycięte ravioli należy docisnąć na krawędziach, a następnie ugotować w osolonej wodzie aż do wypłynięcia i podać według uznania.