Regularnie mrozisz jedzenie? Sprawdź, jak długo możesz trzymać mięso w zamrażarce

Zamrażarka to jedno z najbardziej przydatnych urządzeń w naszych kuchniach pozwalające na przechowywanie żywności przez dłuższy czas. Jednak warto wiedzieć, że mrożenie żywności ma swoje ograniczenia, a czas przechowywania produktów wpływa na ich jakość i wartości odżywcze.

Każdy rodzaj żywności ma inne właściwości, które decydują o tym, jak długo można go przechowywać w zamrażarceKażdy rodzaj żywności ma inne właściwości, które decydują o tym, jak długo można go przechowywać w zamrażarce
Źródło zdjęć: © Getty Images

Ile czasu różne produkty przetrwają w zamrażarce?

Każdy rodzaj żywności ma inne właściwości, które decydują o tym, jak długo można go przechowywać w zamrażarce. Oto przybliżone terminy przydatności dla najczęściej mrożonych produktów.

  • Owoce i warzywa: do 12 miesięcy. Dzięki niskiej zawartości wody i odpowiedniemu przygotowaniu (np. blanszowaniu) mogą być przechowywane najdłużej.

  • Wołowina i cielęcina: do 8 miesięcy. Chude mięso czerwone dobrze znosi mrożenie.

  • Wieprzowina: do 6 miesięcy. Kotlety czy mięso na gulasz należy spożyć w ciągu pół roku.

  • Drób: do 3 miesięcy. Wyższa zawartość wody w mięsie drobiowym sprawia, że powinno być mrożone krócej.

  • Mięso mielone: do 2 miesięcy. Ze względu na większą powierzchnię kontaktu z powietrzem jest najbardziej podatne na utratę jakości.

  • Ryby: od 3 do 4 miesięcy. Czas przechowywania zależy od gatunku - tłuste ryby, takie jak łosoś, przechowują się krócej niż chude, jak dorsz.

Dlaczego czas przechowywania jest ważny?

Z biegiem czasu, nawet w niskich temperaturach, w żywności zachodzą zmiany. Kryształki lodu mogą uszkadzać strukturę tkanek, co wpływa na konsystencję i smak produktów.

Zepsute mięso w lodówce. Tych kilku oznak lepiej nie lekceważyć

Długotrwałe mrożenie prowadzi także do utraty witamin i minerałów, szczególnie witaminy C. Ponadto, zbyt długi czas przechowywania może powodować wysychanie żywności, tzw. "spalanie mrożeniowe".

Aby uniknąć powstawania nadmiarowych osadów lodu i utraty smaku, warto mrozić produkty jak najszybciej po zakupie. Dodatkowo regularne przeglądanie zawartości zamrażarki pomoże uniknąć sytuacji, w której produkty są przechowywane zbyt długo.

Jak prawidłowo mrozić żywność?

Aby zamrożone produkty zachowały swoje wartości odżywcze i smak, warto przestrzegać kilku zasad.

  • Dziel na porcje

Przed zamrożeniem podziel żywność na mniejsze porcje, które wystarczą na jeden posiłek. Unikniesz w ten sposób wielokrotnego rozmrażania i zamrażania produktów.

  • Stosuj szczelne opakowania

Używaj pojemników przeznaczonych do mrożenia lub torebek z zamkiem błyskawicznym, które zapobiegają wysychaniu i przenikaniu zapachów.

  • Oznaczaj daty

Każde opakowanie oznacz datą zamrożenia. Dzięki temu łatwo sprawdzisz, jak długo produkt znajduje się w zamrażarce.

  • Odpowiednio rozmrażaj

Produkty rozmrażaj w lodówce, nie w temperaturze pokojowej. Taki sposób minimalizuje utratę wartości odżywczych i zapobiega rozwojowi bakterii.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródła

  1. The Kitchn

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka