Sposoby na rozmrażanie mięsa. Niektóre są szkodliwe
Zamrażanie mięsa to łatwy sposób na jego dłuższe przechowywanie. W zależności od rodzaju mięsa można przechowywać je w zamrażarce nawet do 8 miesięcy.
Najdłużej świeżość zachowają wołowina i cielęcina, najkrócej mrozimy drób i ryby. Generalnie im mięso bardziej tłuste tym dłużej może być przechowywane w lodówce.
Zobacz galerię i dowiedz się, jak w prawidłowy sposób rozmrażać mięso.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Bogactwo selenu. Wzmacnia pracę tarczycy, reguluje hormony
Rozmrażanie w wodzie
Większość osób po wyjęciu zamrożonego mięsa z lodówki, przekłada je do miski lub garnka i zalewa wodą. W ten sposób przyśpiesza się proces rozmrażania. Trzeba jednak uważać, bo nie zawsze jest to dobra metoda. O czym pamiętać podczas takiego rozmrażania mięsa?
Po pierwsze zamrożony produkt powinien znajdować się w wodoszczelnym woreczku. Woda, w której go umieszczamy nie powinna być zbyt ciepła. Najlepiej wymieniać ją co pół godziny.
Trzeba pamiętać, że podczas rozmrażania w wodzie łatwiej namnażają się bakterie, dlatego ważna jest systematyczna wymiana wody.
Rozmrażanie w mikrofalówce
Rozmrażanie mięsa w wysokiej temperaturze wydaje się być kuszące. To szybki sposób na otrzymanie gotowego produktu. Trzeba jednak uważać. Jeśli nasza mikrofalówka nie ma opcji ''defrost'' cały proces może zakończyć się katastrofą. Łatwo o przegrzanie mięsa.
Zamiast równomiernie rozmrożonego kawałka otrzymamy podgrzane z wierzchu mięso z zamrożonym środkiem. Mięso rozmrażane w mikrofalówce może też stracić swoją konsystencję.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Rozmrażanie w lodówce
To najbezpieczniejszy, ale też najdłuższy proces. Polega na powolnym rozmrażaniu mięsa poprzez delikatną zmianę temperatury. Mięso najlepiej rozmrażać na najniższej półce w lodówce.
Trzeba zwrócić uwagę, żeby nie dotykało innych produktów spożywczych. Powinno też znajdować się w nieprzeciekającym naczyniu. Niska temperatura nie sprzyja szybkiemu namnażaniu się bakterii.
Jak nie rozmrażać mięsa?
Trzy poprzednie sposoby pokazują jak w miarę bezpiecznie rozmrażać mięso. Czego nie wolno robić podczas tej czynności?
Do rozmrażania mięsa nie używamy ciepłej i gorącej wody. W ten sposób nie dość, że stworzymy środowisko sprzyjające namnażaniu się bakterii, to jeszcze spowodujemy że mięso będzie miało gorszą konsystencję i nieprzyjemny zapach.
Nie można też zostawiać zamrożonego kawałka mięsa na słońcu. W ten sposób szybko rozmrozi się wierzchnia warstwa produktu, na której bez problemu będą namnażać się bakterie. Takim mięsem bardzo łatwo się zatruć.
Nie zamrażaj ponownie
Rozmrożonego mięsa pod żadnym pozorem nie można zamrażać ponownie. Podczas zamrażania bakterie znajdujące się na mięsie ulegają ''uśpieniu''. Rozmrożenie powoduje, że znów stają się aktywne. Zamrażając produkt ponownie narażamy się na zatrucie pokarmowe.
Zasada ta dotyczy surowego mięsa. Jeśli po rozmrożeniu przetworzymy je - ugotujemy, usmażymy bądź upieczemy, możemy taki produkt bez obaw zamrozić.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl