Rezygnacja z cukru zmieniła jej życie. Nie żałuje swojej decyzji
U Sarah Wilson rezygnacja z cukru była następstwem choroby autoimmunologicznej. W 2011 roku zdiagnozowano u niej Hashimoto i to skłoniło ją do przeanalizowania swojego planu żywieniowego i wyeliminowania cukru. Jak to wpłynęło na jej życie?
1. Rezygnacja z cukru dla wszystkich
45-letnia Sarah Wilson to australijska dziennikarka i prezenterka telewizyjna, która o cukrze wie wszystko. Od kilku lat z powodzeniem eliminuje go ze swojej diety i życia. Na podstawie swoich doświadczeń opracowała ośmiotygodniowy program rzucania cukru, z którego skorzystało już ponad 280 000 osób.
Jak przekonuje Sarah, nie tylko osoby z chorobami przewlekłymi powinny ograniczyć spożywanie cukru. Nadmiar cukru powoduje stany zapalne, które zaostrzają przebieg większości chorób. Ale ludzie zdrowi również powinni ograniczyć cukier. Co to zmieni w ich życiu?
2. Zalety rezygnacji z cukru – gładka skóra
Sarah na podstawie swoich doświadczeń opisuje, co zmieniło się w jej życiu po rezygnacji z cukru. Niemal od razu zauważyła, że stan jej skóry bardzo się poprawił.
Już po dwóch tygodniach zmiana była bardzo widoczna. Skóra stała się gładsza, a jej koloryt bardziej wyrównany. ''Możecie mi wierzyć lub nie, ale dziś mam mniej zmarszczek niż 5 lat temu'' – mówiła Sarah w jednym z wywiadów.
Cukier przyśpiesza procesy starzenia się skóry, ponieważ reaguje z białkami, tworząc zaawansowane produkty końcowe glikacji.
3. Zalety rezygnacji z cukru – brak obsesyjnego myślenia o jedzeniu
Sarah przyznaje, że wcześniej jej życie kręciło się wokół jedzenia. W ciągu godziny od zjedzenia śniadania już myślała o słodkich przekąskach. Dodatkowo jedzenie słodyczy wywoływało u niej poczucie winy. Po 5 tygodniach od rzucenia cukru ten problem minął. Jedzenie przestało być obsesją, a stało się przyjemnością.
4. Zalety rezygnacji z cukru – utrata wagi
Sarah, która cierpi na Hashimoto miała problemy z utrzymaniem prawidłowej wagi. Dzięki diecie bezcukrowej udało się jej schudnąć i utrzymać wagę, co nie jest takie łatwe przy zaburzeniach pracy tarczycy. Sarah zauważyła też, że jest wyraźnie mniej opuchnięta. Opuchlizna na skutek zatrzymywania się wody w organizmie zniknęła.
5. Zalety rezygnacji z cukru – łagodzenie bólu stawów
Sarah przez wiele lat narzekała na bóle stawów i pleców. Często towarzyszyło im nieprzyjemne mrowienie. Porzucenie cukru pomogło. Prawdopodobnie ma to związek ze zmniejszeniem się stanów zapalnych w organizmie po odstawieniu cukru. Kobieta przyznaje, że gdy zdarzy jej się zjeść trochę cukru, od razu czuje się cięższa i pojawia się u niej opuchlizna.
6. Zalety rezygnacji z cukru – lepsze samopoczucie
Rezygnacja z cukru wpłynęła też bardzo pozytywnie na samopoczucie Sarah. Przez lata borykała się z bezsennością, stanami depresyjnymi i lękiem. Próbowała wielu metod, żeby walczyć z tymi dolegliwościami. Dopiero po odrzuceniu cukru zrozumiała, jak bardzo jej niewłaściwa dieta szkodziła samopoczuciu. Odkąd postawiła na zdrowe tłuszcze, białka i warzywa czuje się znacznie lepiej, a jej emocje są bardziej zrównoważone.
Najważniejszą korzyścią z rzucenia cukru jest okiełznanie choroby Hashimoto. Sarah stosuje teraz minimalną dawkę leków, a jej poziom hormonów jest prawidłowy.
Sarah przekonuje, że rezygnacja z cukrów jest najlepszym co możemy dla siebie zrobić. Dzięki temu nie tylko poprawimy nasze samopoczucie, ale też wzmocnimy organizm i wspomożemy go w prawidłowym funkcjonowaniu.
Rezygnacja z cukru pomogła dziennikarce zdobyć rozgłos i pieniądze. Sarah jest autorką 45 książek, w tym bestsellerowego przewodnika "Rzucam cukier", który został poświęcony zdrowemu odżywianiu. Sarah dziś udziala się mediach głównie jako komentatorka. Dawniej pracowała w redakcji "Cosmopolitan" oraz prowadziła australijskiego "Mastera Chefa".
Kto podejmuje wyzwanie?
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl