Rola białka w żywieniu pacjentów onkologicznych
Średnio każdego roku u około 140 tys. Polaków diagnozuje się chorobę nowotworową. Światowa Organizacja Zdrowia alarmuje, że do 2030 roku zachorowalność na nowotwory zwiększy się aż o 75 proc., a więc na raka będzie chorowało 22,2 mln ludzi. Obecnie w Polsce około 350 tys. pacjentów choruje onkologicznie, a w ciągu najbliższych dziesięciu lat – według szacunków – liczba ta może wzrosnąć do 600 tys. Ponieważ podczas rozwoju choroby może dojść do niedoboru białka w organizmie człowieka, ważne jest, aby zadbać o dostarczanie tego składnika odżywczego w naszej diecie podczas choroby.
1. Dlaczego dostarczanie białka jest tak istotne w chorobie nowotworowej?
Białka pełnią wiele ważnych funkcji: budulcową, regulującą i transportującą, wchodzą w skład enzymów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania komórek, tkanek czy narządów. Biorą udział m.in. w trawieniu pokarmów, przekazują informacje pomiędzy narządami (a także regulują ich funkcje), ponadto stanowią budulec m.in. dla przeciwciał.
To musisz wiedzieć
Chory, podczas choroby nowotworowej, częstokroć przyjmuje mniej posiłków, zatem energia, która jest potrzebna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, pozyskiwana jest z białek – najpierw z tych wchodzących w skład mięśni, później z innych narządów. Kiedy dojdzie do niedoboru białka, m.in. spada nasza odporność, co sprawia, że jesteśmy bardziej podatni na infekcje.
W czasie trwania choroby nowotworowej odpowiedni poziom białka w organizmie jest szczególnie ważny, również dlatego, że działanie wielu leków w terapii nowotworowej uzależnione jest od ilości białek. Większość leków cytostatycznych transportowana jest właśnie z ich pomocą, stąd też działanie w dużej mierze zależy od poziomu białka. Ten składnik jest także istotny w prawidłowym przebiegu radioterapii, ponieważ jego niedobór może mieć wpływ na skuteczność napromieniowania oraz działania niepożądane. Białko ma także znaczenie w przypadku zabiegu operacyjnego ze względu na to, że u chorego z niedoborami składników odżywczych, znacznie częściej może dojść do powikłań po zabiegu.
2. Jak zadbać o prawidłowy poziom białka?
Dieta powinna być bogata we wszystkie składniki odżywcze (w tym przede wszystkim białko) i dostarczać organizmowi odpowiednie ilości kalorii. Ponieważ chory ma mniejszy apetyt i często z trudem przyjmuje posiłki, istotne jest, aby dietę pacjenta wzbogacić o preparaty odżywcze, które są bogate w energię i białko. Pacjent onkologiczny powinien pamiętać także, aby jego menu było urozmaicone i pełnowartościowe.