Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)

Rooibos - korzyści, skutki uboczne, właściwości odchudzające, jak parzyć rooibos?

Rooibos ma w sobie wysoką zawartość witaminy C
Rooibos ma w sobie wysoką zawartość witaminy C (pixabay.com)

Rooibos, inaczej zwany czerwonokrzewem afrykańskim czy aspalatem prostym, w ostatnim czasie zyskuje coraz większą popularność. Regularne picie rooibos wiąże się z pozytywnymi skutkami zdrowotnymi. Głęboki, rudawy kolor oraz przyjemny zapach to dodatkowe atuty rośliny. Wielu fanów czerwonokrzewu afrykańskiego uważa, że jest on zdecydowanie zdrowszy od herbaty zielonej. Jakie korzyści wynikają z regularnego picia rooibos?

spis treści

1. Czym jest rooibos?

Rooibos, którego nazywamy również czerwonokrzewem afrykańskim lub aspalatem prostym cechuje się naturalnie słodkim smakiem i kwiatowym aromatem. W rzeczywistości nie jest on prawdziwą herbata, ponieważ bliżej mu do ziołowego naparu. Liście rośliny po zebraniu przechodzą proces utleniania, który wpływa na charakterystyczny aromat i kolor rooibos. Co prawda jest on nieco mniej popularny od herbat czarnych czy zielonych, jednak warto mieć na uwadze, że posiada on mnóstwo dobroczynnych właściwości.

Południowoafrykańskie Stowarzyszenie Walki z Rakiem uznało rooibos za najlepsze źródło związków o właściwościach przeciwnowotworowych. Wszystko za sprawą zawartych w zielu antyoksydantów i przeciwutleniaczy. Warto wiedzieć, że czerwonokrzew afrykański zawiera do 50 proc. więcej przeciwutleniaczy i polifenoli niż zielona herbata.

Zobacz film: "Dlaczego warto pić herbatę rooibos?"

2. Rooibos jako alternatywa dla kawy

Rooibos nie zawiera kofeiny, co sprawia, że jest doskonałą alternatywą dla kawy. Picie naparu z rooibos poleca się osobom, które nie mogą pić kawy lub innych herbat. Rooibos ma również niską zawartość tanin, które - choć ogólnie uważane są za korzystne dla zdrowia - przez niektórych mogą być nietolerowane.

3. Właściwości odchudzające czerwonokrzewu afrykańskiego

Czerwonokrzew afrykański nie tylko reguluje trawienie, ale również przyspiesza metabolizm. Uważany jest za doskonały, naturalny środek wspomagający odchudzanie. Rooibos zmniejsza stężenie hormonu stresu, który odpowiada za tzw. napady głodu. Regularne picie rooibos zmniejsza apetyt i pomaga redukować masę ciała. Musimy pamiętać, że sam napar nie zdziała cudów, jeśli nie zadbamy o deficyt kaloryczny lub odpowiednią dawkę aktywności fizycznej. Rooibos to dodatek, który w połączeniu z ćwiczeniami i odpowiednią dietą może się przyczynić do długotrwałych efektów i utraty zbędnych kilogramów.

4. Rooibos, a zawartość kwasu szczawiowego

Kwas szczawiowy występuje zazwyczaj w herbacie, czekoladzie i niektórych owocach oraz warzywach. Związek ten jest naturalnie wydalany wraz z moczem, zdarza się jednak, że może się wiązać z minerałami występującymi w organizmie, tworząc szczawiany (rodzaj kryształów soli).

Tak powstałe szczawiany mogą gromadzić się i przyczyniać do tworzenia kamieni nerkowych, kamieni pęcherza moczowego i innych problemów. Osoby, które zmagają się z takimi dolegliwościami, muszą unikać tradycyjnych herbat. Rooibos stanowi dla nich bezpieczną alternatywę, ponieważ nie zawiera kłopotliwego związku.

5. Korzyści rooibos

Rooibos stosuje przy leczeniu schorzeń układu pokarmowego. Zaleca się przy występujących biegunkach, zaparciach i bólach brzucha. Regularne stosowanie naparu ochrania błonę śluzową przewodu pokarmowego dzięki obecności kwasów fenolowych.

W składzie rośliny znajdziemy cenne flawonoidy takie jak luteolina i kwercetyna. Jedna szklanka naparu zawiera około 1,5 mg tych związków. Flawonoidy wykazują właściwości przeciwnowotworowe. Ponadto, powodują niszczenie komórek nowotworowych.

Sięgając po rooibos dostarczamy organizmowi sporą dawkę witaminy C, dzięki czemu możemy zmniejszyć ryzyko przeziębień i wzmocnić swoją odporność. Należy również nadmienić, regularne picie naparu pozwala obniżyć poziom złego cholesterolu.

Kompresy z naparu z rooibosa pomagają zniwelować podkrążone oczy i minimalizują opuchliznę w okolicach oczu.Rooibos jako kosmetyk łagodzi trądzik, choroby skóry, (np. łuszczycę), a także oparzenia słoneczne.

Dlaczego warto pić herbatę rooibos?
Dlaczego warto pić herbatę rooibos? [7 zdjęć]

Pięknie pachnąca herbata z czerwonokrzewu ma naturalnie słodki smak i kwiatowy aromat. Wciąż jest mniej

zobacz galerię

Rooibos zawiera rzadki przeciwutleniacz – aspalathin, który pomaga w wyrównaniu zawartości cukru we krwi, poprawia wchłanianie glukozy i zwiększa wydzielanie insuliny przez trzustkę, dzięki czemu stanowi naturalną barierę w rozwoju cukrzycy typu II. Powstrzymuje również skoki poziomu cukru we krwi.

Napar rooibos ma naturalne właściwości przeciwzapalne. Filiżanka rooibos przed snem pomaga obniżyć stres, zrelaksować się, poprawić humor i przygotować do spokojnego odpoczynku.

Rooibos dostarcza wapń, mangan, fluor – składniki niezwykle ważne w prawidłowym rozwoju, zwłaszcza dzieci.

Rooibos pomaga w leczeniu alergii na środki spożywcze czy roztocza kurzu domowego. Rooibos może być stosowany jako zamiennik melisy, działa uspokajająco i relaksująco, zwłaszcza przy bólach głowy czy ogólnym rozdrażnieniu. Rooibos zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, jak również alzheimera i parkinsona.

To musisz wiedzieć:

6. Skutki uboczne picia herbaty

Rooibos to rodzaj herbaty, którego picia nawet w ciągu całego dnia nie przyczynia się do powstania żadnych niepożądanych efektów. Ze względu na brak zawartości kofeiny, może być pita przez osoby w każdym wieku, w tym dzieci, a także kobiety w ciąży oraz kobiety karmiące. Rooibos wspomaga absorpcję żelaza i innych składników odżywczych, dlatego picie jej polecane jest osobom z anemią.

Brak kofeiny pozwala również na wybicie filiżanki herbaty nawet bezpośrednio przed snem, bez uczucia nadmiernego pobudzenia. Ma jednak na tyle silne działanie, że może zakłócić procesy lecznicze niektórych schorzeń czy chorób, w tym chemioterapię w przypadku nowotworu. Jeśli więc przyjmujesz na stałe leki, skonsultuj się ze swoim lekarzem, czy możesz pić ten napar.

7. Jak parzyć rooibos?

W przeciwieństwie do zielonej herbaty, rooibos zalewa się wrzątkiem. Napar należy zostawić na około 5 minut, aby liście się zaparzyły. Im dłużej parzymy, tym bardziej intensywny smak napoju. Herbatę rooibos można dosłodzić do smaku.Wyśmienicie smakuje również na zimno, podawana w upalny dzień z kostkami lodu.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze