Rosyjska lekarka i zielarka Irina Stefanovska zdradziła swój przepis na antyrakową miksturę, który pomoże ci schudnąć
Dr Irina Stefanovska – rosyjska lekarka i zielarka podała swój cudowny i prosty przepis na mieszankę, która poprawia funkcje mózgu, pamięć, pozytywnie wpływa na słuch i wzrok.
Produkty zawarte w przepisie mają działanie antynowotworowe, a oprócz tego mieszanka ma właściwości odchudzające!
Zdradzimy wam przepis i omówimy wspaniałe właściwości poszczególnych jej składników.
Przeczytaj: Jak BMI może wpływać na funkcje mózgu?
Chrzan
Chrzan wykorzystywany jest do celów leczniczych, zarówno jego korzenie, jak i liście. Mają one działanie bakteriobójcze, wirusobójcze i grzybobójcze. To silny, naturalny antybiotyk.
Dodatek chrzanu do posiłków pobudza wydzielanie soków trawiennych, wzmaga przemianę materii, a więc pomaga przy niestrawnościach, poprawia pracę wątroby i nerek. Chrzan jest także bogatym źródłem witaminy C, dlatego spożywanie go zwiększa odporność organizmu.
Roślina wykazuje właściwości antyoksydacyjne dzięki zawartości np. flawonoidów i glukozynolanów. W efekcie hamuje rozwój nowotworów.
Oprócz tego jest cudownym lekiem na chore zatoki, katar. Chrzan powinno spożywać się na surowo, bo wtedy zachowuje to, co najcenniejsze.
Koniecznie sprawdź: Sekret młodości: produkty, które korzystnie wpływają na wiek metaboliczny
Cytryna
Wszyscy wiedzą, że cytryna to źródło witaminy C. Jest ona ratunkiem w przypadku przeziębienia, a także jesienią i zimą, gdy chcemy się uchronić przed chorobą. Cytryna wzmaga odporność i wspiera produkcję przeciwciał.
Owoc zawiera cenne antyoksydanty, które hamują wolne rodniki i zmniejszają ryzyko pojawienia się poważnych chorób serca oraz nowotworów. Cytryna podnosi również poziom tzw. “dobrego” cholesterolu. Oprócz witaminy C, cytryna jest też źródłem witamin z grupy B, żelaza, wapnia, potasu, manganu, magnezu, cynku, fosforu.
Zobacz także: Czysty i zdrowy dom na wiosnę
Miód
Miód już w starożytności był uważany za pokarm bogów. I słusznie, jego liczne zalety, cudowne właściwości są niezastąpione. Miód to przede wszystkim skarbnica przeciwutleniaczy – związków chemicznych, które neutralizują szkodliwe działenie wolnych rodników.
Choć niewiele, to zawiera takie składniki mineralne jak wapń, fosfor, żelazo (pochodzące z miodu jest przyswajane w ok. 60%), magnez, potas, fluor i jod. Miód zawiera witaminy z grupy B, białka, woski, olejki lotne, pyłki kwiatowe, enzymy i kwasy organiczne. Badania naukowe wykazały przeciwnowotworowe działanie miodu pszczelego.
Każdy rodzaj miodu cechują dodatkowe i różne od siebie właściwości. I tak np. miód akacjowy łagodzi napięcie nerwowe, pomaga przy bezsenności, zaś miód gryczany łagodzi objawy nadciśnienia i miażdżycy.
Miód wykorzystuje się także w przemyśle kosmetycznym.
Przepis
Dr Irina Stefanovska w jednym z programów telewizyjnych podała przepis, który zawiera te trzy cudowne składniki. Należy przygotować:
- 125 g chrzanu,
- 3 ekologiczne cytryny (niepryskane),
- 3 łyżki miodu pszczelego.
Chrzan trzeba posiekać, a następnie dokładnie zmiksować za pomocą blendera. Do chrzanowej papki dodać umyte i pokrojone w kostkę cytryny (usunąć pestki) i miód. Znów za pomocą blendera zmiksować na gładką masę. Następnie należy przełożyć ją do szklanego słoiczka i przechowywać w lodówce.
Jak stosować mieszankę? Sprawdź na kolejnym slajdzie.
Zobacz także: Kasza - co warto o niej wiedzieć?
Stosowanie
Mieszankę należy spożywać po jednej łyżce dwa razy dziennie. Łyżkę masy należy dodawać do posiłków.
Mikstura ma nie tylko właściwości zdrowotne, ale jak zapewnia Dr Irina Stefanovska, po trzech tygodniach stostowania powinniśmy być szczuplejsi. Szczególnie dotyczy to otyłości brzusznej – 1 cm tygodniowo mniej w tali, to brzmi kusząco.
Do stosowania mikstury zachęcają też korzyści płynące dla zdrowia, a więc: silny antybiotyk, źródło potasu, antyrakowe glukozanylany, odtruwające organizm oraz wiele innych. Watro spróbować naturalnych dóbr, które leczą i którymi obdarowała nas ziemia!
Zobacz też: Biały cukier w soku? To mit!