Rosyjska lekarka i zielarka Irina Stefanovska zdradziła swój przepis na antyrakową miksturę, który pomoże ci schudnąć

Dr Irina Stefanovska – rosyjska lekarka i zielarka podała swój cudowny i prosty przepis na mieszankę, która poprawia funkcje mózgu, pamięć, pozytywnie wpływa na słuch i wzrok.

Produkty zawarte w przepisie mają działanie antynowotworowe, a oprócz tego mieszanka ma właściwości odchudzające!

Zdradzimy wam przepis i omówimy wspaniałe właściwości poszczególnych jej składników.

Przeczytaj: Jak BMI może wpływać na funkcje mózgu?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123rf

/ 6Chrzan

Chrzan wykorzystywany jest do celów leczniczych, zarówno jego korzenie, jak i liście. Mają one działanie bakteriobójcze, wirusobójcze i grzybobójcze. To silny, naturalny antybiotyk.

Dodatek chrzanu do posiłków pobudza wydzielanie soków trawiennych, wzmaga przemianę materii, a więc pomaga przy niestrawnościach, poprawia pracę wątroby i nerek. Chrzan jest także bogatym źródłem witaminy C, dlatego spożywanie go zwiększa odporność organizmu.

Roślina wykazuje właściwości antyoksydacyjne dzięki zawartości np. flawonoidów i glukozynolanów. W efekcie hamuje rozwój nowotworów.

Oprócz tego jest cudownym lekiem na chore zatoki, katar. Chrzan powinno spożywać się na surowo, bo wtedy zachowuje to, co najcenniejsze.

/ 6Cytryna

Obraz
© cytryna /123rf

Wszyscy wiedzą, że cytryna to źródło witaminy C. Jest ona ratunkiem w przypadku przeziębienia, a także jesienią i zimą, gdy chcemy się uchronić przed chorobą. Cytryna wzmaga odporność i wspiera produkcję przeciwciał.

Owoc zawiera cenne antyoksydanty, które hamują wolne rodniki i zmniejszają ryzyko pojawienia się poważnych chorób serca oraz nowotworów. Cytryna podnosi również poziom tzw. “dobrego” cholesterolu. Oprócz witaminy C, cytryna jest też źródłem witamin z grupy B, żelaza, wapnia, potasu, manganu, magnezu, cynku, fosforu.

Zobacz także: Czysty i zdrowy dom na wiosnę

/ 6Miód

Miód
Miód © 123rf

Miód już w starożytności był uważany za pokarm bogów. I słusznie, jego liczne zalety, cudowne właściwości są niezastąpione. Miód to przede wszystkim skarbnica przeciwutleniaczy – związków chemicznych, które neutralizują szkodliwe działenie wolnych rodników.

Choć niewiele, to zawiera takie składniki mineralne jak wapń, fosfor, żelazo (pochodzące z miodu jest przyswajane w ok. 60%), magnez, potas, fluor i jod. Miód zawiera witaminy z grupy B, białka, woski, olejki lotne, pyłki kwiatowe, enzymy i kwasy organiczne. Badania naukowe wykazały przeciwnowotworowe działanie miodu pszczelego.

Każdy rodzaj miodu cechują dodatkowe i różne od siebie właściwości. I tak np. miód akacjowy łagodzi napięcie nerwowe, pomaga przy bezsenności, zaś miód gryczany łagodzi objawy nadciśnienia i miażdżycy.

Miód wykorzystuje się także w przemyśle kosmetycznym.

/ 6Przepis

chrzan
chrzan © 123rf

Dr Irina Stefanovska w jednym z programów telewizyjnych podała przepis, który zawiera te trzy cudowne składniki. Należy przygotować:

  • 125 g chrzanu,
  • 3 ekologiczne cytryny (niepryskane),
  • 3 łyżki miodu pszczelego.

Chrzan trzeba posiekać, a następnie dokładnie zmiksować za pomocą blendera. Do chrzanowej papki dodać umyte i pokrojone w kostkę cytryny (usunąć pestki) i miód. Znów za pomocą blendera zmiksować na gładką masę. Następnie należy przełożyć ją do szklanego słoiczka i przechowywać w lodówce.

Jak stosować mieszankę? Sprawdź na kolejnym slajdzie.

Zobacz także: Kasza - co warto o niej wiedzieć?

/ 6Stosowanie

talia /123rf
talia /123rf © 123rf

Mieszankę należy spożywać po jednej łyżce dwa razy dziennie. Łyżkę masy należy dodawać do posiłków.

Mikstura ma nie tylko właściwości zdrowotne, ale jak zapewnia Dr Irina Stefanovska, po trzech tygodniach stostowania powinniśmy być szczuplejsi. Szczególnie dotyczy to otyłości brzusznej – 1 cm tygodniowo mniej w tali, to brzmi kusząco.

Do stosowania mikstury zachęcają też korzyści płynące dla zdrowia, a więc: silny antybiotyk, źródło potasu, antyrakowe glukozanylany, odtruwające organizm oraz wiele innych. Watro spróbować naturalnych dóbr, które leczą i którymi obdarowała nas ziemia!

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka