Rozpuszczalny błonnik na spalenie tłuszczu trzewnego
Naukowcy z Wake Forest Baptist Medical Center twierdzą, iż poprzez zwiększenie spożycia rozpuszczalnego błonnika oraz wprowadzenie umiarkowanej aktywności fizycznej możliwe jest skuteczne spalenie tłuszczu wisceralnego.
1. Czym jest tłuszcz trzewny?
Tłuszcz trzewny, czyli inaczej wisceralny, to tłuszcz odkładający się wokół narządów wewnętrznych – w przeciwieństwie do białej tkanki tłuszczowej gromadzącej się pod skórą. Nadmiar tłuszczu trzewnego prowadzi do stłuszczenia wątroby, cukrzycy i nadciśnienia tętniczego. Jest on znacznie groźniejszy dla zdrowia niż tłuszcz podskórny.
2. Błonnik rozpuszczalny a tłuszcz trzewny
Naukowcy zaprosili do badania 1114 osób. Byli to przede wszystkim Afroamerykanie i Amerykanie pochodzenia latynoskiego, czyli osoby o pochodzeniu etnicznym, które wiąże się z większym ryzykiem chorób takich jak cukrzyca i nadciśnienie tętnicze. W grupie tej występuje również większa skłonność do odkładania się tłuszczu wisceralnego. Uczestnicy badania wypełnili kwestionariusze dotyczące ich stylu życia oraz poddali się tomografii komputerowej, która pomogła określić u nich ilość tłuszczu podskórnego i trzewnego. Po 5 latach powtórzono całą procedurę. Okazuje się, że 10-gramowy wzrost dziennej porcji rozpuszczalnego błonnika łączył się z 3,7-procentowym spadkiem ilości śródbrzusznego tłuszczu trzewnego w ciągu 5 lat badania. Z kolei połączenie takiej diety z umiarkowaną aktywnością fizyczną zwiększało spadek ilości tłuszczu do 7,4 %. Żywność, która dostarcza 10 g rozpuszczalnych włókien to na przykład 2 małe jabłka, kubek zielonego groszku lub ½ kubka fasoli. Z kolei za umiarkowaną aktywność fizyczną uznaje się półgodzinne energiczne ćwiczenia 2-4 razy w tygodniu. Jest to niewielka cena, jaką należy zapłacić za utratę tłuszczu wisceralnego i zdrowsze życie.