Rtęć, antybiotyki, pestycydy. Polacy kochają, ale lepiej zrezygnować

Ryby są niezwykle ważnym elementem zdrowej diety i dostarczają nam wielu niezbędnych składników odżywczych. Są one źródłem białka, które jest kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, a także zawierają omega-3, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które są niezwykle korzystne dla naszego serca. Są jednak gatunki, których lepiej unikać.

Zawiera masę rtęci i szkodliwych substacji. Z tych gatunków ryb lepiej zrezygnowaćZawiera masę rtęci i szkodliwych substacji. Z tych gatunków ryb lepiej zrezygnować
Źródło zdjęć: © Getty Images

Wiele zależy od gatunku

Ryby są również bogatym źródłem wielu witamin, takich jak A, D, E, a także witamin z grupy B. Zawierają one również wiele minerałów, takich jak jod, selen, mangan, potas, fluor, magnez i żelazo, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Jednakże, nie wszystkie gatunki ryb są równie korzystne dla naszego zdrowia. Niestety, niektóre z nich mogą zawierać szkodliwe substancje, które mogą negatywnie wpływać na nasze zdrowie.

Pewne gatunki ryb są karmione odpadami i paszą zawierającą antybiotyki i pestycydy, co może prowadzić do zanieczyszczenia ich mięsa. Dodatkowo, ryby mogą mieć kontakt ze swoimi odchodami, pasożytami i bakteriami, co również może prowadzić do zanieczyszczenia ich mięsa.

Szkodliwa rtęć w tuńczyku z puszki. Sprawdź, ile możesz go zjeść

Groźne zwiazki w rybach

Jednym z najbardziej niebezpiecznych związków chemicznych, który może być obecny w rybach, jest rtęć. W formie organicznej, znanej jako metylortęć, dostaje się do organizmu ryb przez skrzela. Po spożyciu takiej ryby, metylortęć przenika do naszego organizmu, dostając się do naszej krwi, komórek i narządów wewnętrznych. Ten związek chemiczny może zaburzać prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i zwiększać ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.

Najwięcej rtęci i metylortęci zawierają takie gatunki ryb, jak rekiny, szczupaki, łososie, węgorze, mieczniki, śledzie, strzępiele, tuńczyki w puszce, wędzone makrele, ośmiornice i kraby. Wysoki poziom rtęci można również znaleźć w rybach maślanych, takich jak kostropak, eskolar, żuwak i błyszczyk. Eksperci żywieniowi zalecają unikanie spożywania tanich ryb, takich jak panga i tilapia, które są bardzo popularne wśród Polaków, bo są tanie.

Aby uniknąć niekorzystnych skutków zdrowotnych związanych ze spożywaniem ryb zanieczyszczonych szkodliwymi substancjami, powinniśmy zawsze dokładnie czytać skład produktu spożywczego umieszczony na opakowaniu.

Warto również upewnić się, że wybierany przez nas gatunek ryby nie pochodzi z zanieczyszczonych wód, zwłaszcza z dużych azjatyckich rzek, i nie został wyhodowany w nieodpowiednich warunkach sanitarnych.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka