Trwa ładowanie...

Rujnuje wszystkie narządy i sprzyja rakowi. Zakazany przed 40. rokiem życia

 Karolina Rozmus
26.06.2023 13:26
Rujnuje wszystkie narządy i sprzyja rakowi. Przed czterdziestką zakazany
Rujnuje wszystkie narządy i sprzyja rakowi. Przed czterdziestką zakazany (Getty Images)

Eksperci od lat alarmują: nie ma takiej ilości alkoholu, którą można byłoby uznać za bezpieczną dla ludzkiego organizmu. Jedno z niedawno opublikowanych badań wskazuje, że alkohol jest szczególnie groźny dla młodych ludzi. A co ze starszymi? Wyniki analiz mogą budzić konsternację.

spis treści

1. Śmiertelnie groźny, ale nie dla każdego?

Systematyczna analiza dla Global Burden of Disease Study naukowców z Seattle wskazuje, że alkohol szkodzi młodym dorosłym przed 40. rokiem życia. Szereg badań na przestrzeni lat potwierdził, że alkohol ma destrukcyjny wpływ na wątrobę, prowadząc do zapalenia, a w konsekwencji nawet marskości czy raka wątroby, i cały układ pokarmowy, w tym żołądek oraz trzustkę. Powiązany jest także z rakiem płuc czy piersi oraz z nowotworami szyi i głowy. Etanol powoduje nieodwracalne szkody w ośrodkowym układzie nerwowym i sprzyja chorobom układu krążenia.

Jak zauważają badacze z Seattle, najbardziej narażeni na skutki picia alkoholu są mężczyźni w wieku 15-39 lat. Obejmują one nie tylko wspomniane już choroby, ale też w ich przypadku wzrasta ryzyko morderstw i samobójstw, urazów fizycznych czy wypadków samochodowych.

Zobacz film: "Wino szkodzi na skórę. Zobacz, dlaczego"

Lekarze nie mają wątpliwości – choć ryzyko schorzeń skorelowane jest z dawką i częstotliwością sięgania po alkohol, to każda ilość etanolu może zaszkodzić zdrowiu. Jednak przeczy temu wspomniana już analiza amerykańskich badaczy. Z ich badań wynika, że osoby po czterdziestce mogą się spodziewać korzystnego efektu sięgania po napoje procentowe.

Jak alkohol wpływa na nasz organizm?
Jak alkohol wpływa na nasz organizm? (Pixabay)

2. Może chronić przed cukrzycą i udarem

Naukowcy zaobserwowali, że umiarkowane ilości, takie jak lampka czerwonego wina dziennie, mogą obniżać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, udaru mózgu i cukrzycy. Czerwone wino zresztą jest przedmiotem badań od lat, budzi także kontrowersje wśród samych ekspertów związanych ze zdrowiem. Z jednej strony jest źródłem toksycznej substancji, jaką jest etanol, z drugiej – zawiera niezwykle silne polifenole, w tym resweratrol.

I to właśnie on, zgodnie z badaniami, może:

  • hamować proces nowotworzenia i uruchamiać apoptozę, czyli śmierć komórek nowotworowych,

  • hamować rozwój wolnych rodników i przeciwdziałać stresowi oksydacyjnemu,

  • zmniejszać ryzyko cukrzycy,

  • niwelować ryzyko rozwoju chorób układu krążenia,

  • hamować starzenie się układu nerwowego,

  • zapobiegać demineralizacji kości.

Lampka wina po 40. na zdrowie? Choć dla amatorów wina wyniki badań są budujące, to eksperci są dalecy od zalecania tego trunku jako profilaktyki raka czy chorób układu krążenia bądź cukrzycy. Resweratrol i inne cenne polifenole znajdziemy bowiem w ciemnych winogronach, ale też we wszystkich warzywach i owocach o ciemnej skórce. Po te możemy sięgać bez obaw i praktycznie bez ograniczeń.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze