Ryby bogate w kwasy tłuszczowe omega-3. Warto włączyć je do diety (WIDEO)
Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 stanowią materiał budulcowy tkanek i narządów wewnętrznych. Ich spożywanie powoduje, że nasz organizm funkcjonuje sprawniej. Jakie są korzyści z dostarczania kwasów omega-3?
Jedną z funkcji kwasów omega-3 jest przeciwdziałanie przedwczesnemu starzeniu się i obumieraniu komórek.
Produkty bogate w te tłuszcze obniżają poziom cholesterolu LDL, uważanego za zły cholesterol i podnoszą poziom cholesterolu HDL. Ponadto wpływają również na obniżenie ciśnienia krwi i zmniejszają jej krzepliwość.
Kwasy omega-3 działają przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Wspierają nasz układ odpornościowy i pomagają mu bronić się przed infekcjami. Mają też dobroczynny wpływ na naszą psychikę - mogą przeciwdziałać depresji.
Spożywanie produktów bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe zmniejsza też ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Niskie spożycie omega-3 powiązane jest ze wzrostem insulinooporności, która prowadzi do cukrzycy.
Gdzie znaleźć kwasy tłuszczowe omega-3? Głównym ich źródłem są oleje tłoczone na zimno, ryby, nasiona i orzechy.
Zobacz WIDEO i dowiedz się, które ryby zawierają najwięcej nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl