Artykuł zweryfikowany przez eksperta:
Ewa Kozłowska
2 z 11Ryba morska czy słodkowodna?
Wiele mówi się o prozdrowotnych właściwościach ryb morskich. Należą do nich między innymi takie gatunki jak: halibut, śledź, tuńczyk, szprotki i dorsz. Zawierają duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które działają przeciwmiażdżycowo. Wiele w nich jest również jodu, który to pierwiastek jest niezbędny, by tarczyca funkcjonowała prawidłowo.
Ryby słodkowodne, a więc choćby okoń, pstrąg, szczupak, węgorz, zawierają mniej tłuszczu i są delikatniejsze w smaku. Do diety włączyć je powinny osoby dbające o linię.
By ryba zachowała jak najwięcej składników odżywczych, musi być odpowiednio przyrządzona. Poleca się jej grillowanie, pieczenie oraz gotowanie na parze i podanie w towarzystwie warzyw.