4 z 11Jedzenie ostryg
O smaczne ostrygi w Polsce trudno, ale jeśli choć raz będziemy mieli okazję posmakować ich w czasie wakacji, choćby spędzonych nad Morzem Śródziemnych, nie zmarnujmy takiej szansy!
Ostrygę należy otworzyć bardzo delikatnie, najlepiej używając do tego celu specjalne noże (choć i zwykły domowy zda egzamin). Osobom mniej doświadczonym może na początku sprawić to niemałą trudność, ale im szczelniej zamknięta ostryga, tym lepiej (to świadczy o jej świeżości).
Następnie odcinamy mięsień od muszli i… smacznego! By nieco wzbogacić jej smak, można skropić ostrygę cystyną lub dodać kilka kropel tabasco.
Jeśli muszla małż lub ostryg jest lekko otwarta, można sprawdzić ich świeżość uderzając o blat stołu. W sytuacji, gdy muszla się zamknie, owoc morza jest dobry do spożycia.