5 z 11Paluszki krabowe
Paluszki krabowe wydają się być ciekawą i smaczną przekąską. Bardzo popularne są przepisy na sałatki z ich dodatkiem.
Wartość odżywczą paluszki krabowe mają niestety nikłą. Niewiele w nich witamin i minerałów.
Często zamiast mięsa kraba, znaleźć w nich można mięso morszczuka, dorsza lub mintaja. Towarzyszą mu również wzmacniacze smaku i aromatu, sztuczne barwniki i konserwanty oraz substancje słodzące.
Z krabem paluszki surimi mają mało wspólnego. Ich namiastką jest ekstrakt krabowy.
Ich jedyną zaletą jest niska zawartość kalorii, zawierają ich około 100 w 100 gramach produktu. W składzie surimi najwięcej jest węglowodanów i białek.
Paluszki krabowe mają delikatny smak, jednak nie powinny gościć w naszym jadłospisie zbyt często. Podobnie jak w parówkach, znajduje się w nich słabej jakości mięso, którego smak wzbogacony został sztucznymi dodatkami.