Artykuł zweryfikowany przez eksperta:
Ewa Kozłowska
6 z 11Cholesterol a owoce morza
Owoce morza poleca się spożywać osobom, które dbają o swoją sylwetkę lub walczą z nadmiarem kilogramów. Dlaczego? Otóż ich mięso ma nikłą zawartość cholesterolu, a całkiem wysoką nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3.
– Warto jednak mieć na uwadze, że owoce morza mogą zawierać toksyczne związki, m. in. rtęci, arsenu i ołowiu oraz bakterie, np. Listeria monocytogenes. Jeżeli wiemy, że frutti di mare, które mamy na talerzu, pochodzą z czystego środowiska i są świeże, możemy spożywać je nawet kilka razy w tygodniu. Jeżeli natomiast nie mamy takiej wiedzy, należy jeść je jedynie kilka razy w miesiącu. Kobiety w ciąży w ogóle nie powinny spożywać owoców morza – mówi Emilia Kołodziejska, dietetyk.