Artykuł zweryfikowany przez eksperta:
Ewa Kozłowska
8 z 11Zalety owoców morza
Owoce morza w diecie ludzi obecne są od wieków. Z czasem stały się produktem luksusowym, choć obecnie kupić można je w niemal każdym większym sklepie spożywczym. W naszym zasięgu są homary, kraby, ośmiornice, langusty, kalmary, ostrygi i małże.
Owoce morza zawierają duże ilości białka, stąd tak dużą popularnością cieszą się wśród wegetarian.
Dostarczają ponadto sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3.
– W owocach morza obecne są również witaminy z grupy B, witamina PP, jak również cenne dla organizmu pierwiastki, m.in. selen, wapń, magnez, jod czy cynk. Dzięki temu wpływają korzystnie na układ krwionośny i nerwowy – mówi Emilia Kołodziejska, dietetyk.
Wiele osób uważa ponadto, że owoce morza to dobre afrodyzjaki.