3 z 7Łosoś
100 g świeżego łososia to ok. 201 kcal. Znajdziesz w nich również 19,9 g białka, 13,6 g tłuszczu oraz 3,41 g kwasów tłuszczowych omega-3. Co ważne w składzie nie ma węglowodanów ani cukru. Łosoś na dobre zadomowił się na polskich stołach – zarówno ten wędzony, jak i surowy, najczęściej zjadany jako element sushi. Łosoś obok cennych kwasów tłuszczowych zawiera witaminy z grupy B wpływające na wzrok, układ nerwowy czy wygląd skóry. Jest cennym źródłem witamin A, E i D oraz wapnia, cynku, potasu, jodu, selenu i fosforu. Łosoś bałtycki jest najlepszą odmianą, którą możesz kupić.
Niestety w bardzo wielu sklepach oferowany jest łosoś hodowlany. Z uwagi na to przed zakupem takiej ryby dokładnie czytajmy etykietę i wybierajmy tylko gatunki dzikożyjace. Prawdziwy łosoś ma kolor ciemno różowy, a nawet czerwony, a nie pudrowo-różowy.