4 z 7Makrela
100 g świeżej makreli to ok. 181 kcal. W takiej porcji najdziesz w również 18,7 g białka, 11,9 g tłuszczu oraz 2 g kwasów tłuszczowych omega-3. Niestety najczęściej kupowana makrela w Polsce to ta zamknięta w puszcze z dodatkiem gęstego sosu pomidorowego, w skład którego wchodzą cukier, konserwanty, a czasami nawet skrobia ziemniaczana – to sprawia, że kaloryczność ryby wzrasta, a wartości zdrowotne maleją. Najlepiej kupować świeżą i przyrządzać w piekarniku lub smażyć na teflonowej patelni bez dodatku tłuszczu.
Makrela dostarcza potasu, fosforu, magnezu, żelaza oraz witaminy D, A, E i witamin z grupy B. Zawiera także purynę – organiczny związek, który spożywany w nadmiarze może wywołać artretyzm. Najlepiej kupować makrelę pochodzącą z łowisk europejskich. Mięso powinno mieć kremową barwę z fragmentami mięśni o ciemnym zabarwieniu.