Artykuł zweryfikowany przez eksperta:
Monika Papuga-Sobczak
5 z 7Dorsz
100 g świeżego dorsza to ok. 78 kcal. Znajdziesz w nim również 17,7 g białka, 0,7 g tłuszczu oraz 0,18 g kwasów tłuszczowych omega-3. Podobnie jak w pozostałych gatunkach, nie ma w nim węglowodanów ani cukru. Spożycie 100-gramowej porcji dorsza pokrywa blisko połowę dziennego zapotrzebowania na selen. Znajdziesz w nim witaminy D, D3, A, B12 oraz potas, niacynę i fosfor.
Z wątroby dorsza pozyskuje się tran, który wzmacnia odporność organizmu. Dorsz jest rybą morską i występuje w wodach Bałtyku, ale poza sezonem jest importowany z innych krajów. Dobrej jakości dorsz ma błyszczącą, mało porowatą powierzchnię oraz intensywny zapach – przy zakupie koniecznie zwróć na to uwagę.