Ryż basmati – właściwości, wartości odżywcze, kalorie
Ryż basmati to składnik wielu diet. Posiada dużo wartości odżywczych, które sprawiają, że jest składnikiem wielu potraw. Czym się charakteryzuje ryż basmati i co sprawia, że jest zdrowy?
1. Właściwości ryżu basmati
Ryż basmati ma delikatne i smukłe ziarna o śnieżnobiałej barwie. Posiada specyficzny, wyraźny, orzechowy aromat. Podczas gotowania jego ziarna stają się długie i sypkie. Po przygotowaniu ma lekką, puszystą konsystencję.
2. Wartości odżywcze ryżu basmati
Ryż basmati posiada wiele wartości odżywczych, przez co jest bardzo zdrowy. Zawiera błonnik, białko oraz węglowodany. Jest źródłem minerałów takich jak żelazo, selen, cynk, mangan, miedź i fosfor. Cechuje się również znacznymi zasobami witamin z grupy B.
W 100 g ryżu znajduje się 344 kcal, 6,50 g białka, 78 g węglowodanów oraz 0,6 g tłuszczu. Ryż basmati poprawia trawienie, przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu oraz reguluje cukier we krwi. Co ważnie nie zawiera glutenu. Najlepiej pasuje do dań z drobiem, rybami i owocami morza. Ryż basmati może być długo przechowywany, dzięki temu nabiera dodatkowych walorów smakowych.
3. Jak ugotować ryż basmati
Przed gotowaniem ryż basmati należy moczyć przez 30 minut. Po wymoczeniu płuczemy go zimną wodą, do momentu aż będzie czysta. Gdy ryż jest już oczyszczony, można go wysuszyć i zacząć gotować. Aby ryż zagotować, najpierw wsypujemy go do zimnej wody, którą doprowadzamy do wrzenia. Gdy woda jest wrząca ryż gotujemy przez około 10 minut. Pokrywka garnka, w którym gotujemy powinna być lekko uchylona. W innym przypadku woda z garnka wykipi. Po ugotowaniu ryżu basmati zostawiamy pod przykryciem na 5 minut. Po przygotowaniu powinien być sypki, miękki oraz aromatyczny.
4. Przepisy na potrawy z ryżem basmati
Poniżej przedstawiamy proste i szybkie w przygotowaniu propozycje na potrawy z ryżem basmati.
4.1. Ryż basmati z kurczakiem i warzywami
Do przygotowania dania na 3-4 osoby potrzebujemy:
- 0,5 kg piersi z kurczaka
- 3 woreczki ryżu basmati
- 1 opakowanie warzyw mrożonych
- 3 łyżeczki ketchupu
- 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- Oregano
- Bazylia
- Zioła prowansalskie
- Woda
Przygotowanie:
- Filet z piersi kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, dodajemy przyprawy i mieszamy. Następnie nagrzewamy patelnię;
- Filet smażymy na patelni stale go mieszając. W chwili, gdy pierś nabierze żółtego koloru dolewamy wody z czajnika i mieszamy przez około 10 minut;
- Następnie dodajemy warzywa oraz dosypujemy kolejną porcję przypraw;
- Podczas smażenia gotujemy ryż. Gdy warzywa będą miękkie, podlewamy je wodą, mieszamy i przykrywamy;
- Po ugotowaniu ryżu nakładamy porcje i dodajemy pierś z kurczaka.
Rekomendowane przez naszych ekspertów
4.2. Ryż basmati z jogurtem naturalnym, jabłkiem prażonym oraz miętą
Do przygotowania przepisu potrzebujemy:
- Ryż basmati
- Jogurt naturalny 0 proc.
- 4 łyżeczki cynamonu
- 4 duże jabłka
- 4 liście mięty
- 4 łyżeczki cukru
Przygotowanie:
- Jabłka kroimy w kosteczkę, przekładamy do miski, dodajemy cynamon oraz cukier. Wszystko mieszamy i odstawiamy na kilka minut;
- Wrzucamy jabłka na patelnię, dodajemy wodę i dusimy do momentu, aż będą miękkie;
- Gotujemy ryż basmati;
- Po ugotowaniu przekładamy na talerz, polewamy jogurtem, a na wierchu umieszczamy jabłka. Całość zdobimy listkami mięty.