Ryż – rodzaje, wartości odżywcze, zastosowanie, korzyści zdrowotne

Ryż jest ceniony na całym świecie za swoje składniki odżywcze. Jest on najbardziej popularny w Azji. Ryż jest składnikiem wielu diet odchudzających, ponieważ daje dużo energii i uczucie sytości na długo. Z ryżu robi się m.in. makarony, mąkę, papier, piwo i olej.

Warto pamiętać, aby zawrzeć ryż w codziennej diecieWarto pamiętać, aby zawrzeć ryż w codziennej diecie
Źródło zdjęć: © 123rf.com

Rodzaje ryżu

Na świecie jest ok.800 gatunków ryżu. Co ciekawe ryż jest gatunkiem kaszy. Każdy gatunek ryżu ma inny kształt ziaren oraz smak. Ryż różni się również stopniem oczyszczenia, a co za tym idzie również wartościami odżywczymi.

Gatunki ryżu mają również inną zawartość skrobi, amylopektyny, która jest głównym składnikiem ryżu. Najkrótsze i najbardziej okrągłe gatunki ryżu mają najwięcej amylopektyny, która sprawia, że po ugotowaniu ryż się bardziej klei.

Wartości odżywcze ryżu

Ryż to przede wszystkim źródło węglowodanów złożonych, czyli źródła energii. W ryżu znajduje się również potas, magnez, żelazo i cynk.

Jak wybrać dobry ryż?

Co ważne ryż jest również źródłem witamin, takich jak witaminy z grupy B, witamina E i błonnik.

Choć ryż ma bardzo mało białka, to jest ono bardzo wartościowe, ponieważ składa się z aminokwasów egzogennych. Ryż biały jest najuboższy w składniki odżywcze.

Co ważne ryż jako najstarsza roślina uprawna, która w ciągu tysięcy lat się nie zmieniła, jest najlepiej tolerowana przez organizm człowieka.

Ryż jest ceniony za zawartość składników odżywczych i właściwości
Ryż jest ceniony za zawartość składników odżywczych i właściwości © Shutterstock

Zastosowanie ryżu

Bardzo ważną cechą ryżu, szczególnie w dzisiejszych czasach jest to, że ryż jest naturalnie bezglutenowy. Ryż jest polecany osobom na diecie lekkostrawnej i chcącym stracić na wadze. Warto jednak podkreślić, że rozgotowany ryż traci na wartości i lepiej gotować go na półtwardo.

Korzyści zdrowotne ryżu

Warto pamiętać, aby zawrzeć ryż w codziennej diecie ze względu na fakt, że nie zawiera glutenu. Nietolerancja glutenu jest popularnym schorzeniem, które powoduje stany zapalne jelit i zatrucie organizmu.

Jednak nawet osoby, u których nie zdiagnozowano nietolerancji glutenu, czują się dużo lepiej po rezygnacji z glutenu, dlatego też ryż zyskuje coraz większe grono wielbicieli.

Ponadto ryż jest źródłem energii i stanowi podstawę pożywienia dla dużej części ludności na świecie.

Ryż powinny jeść osoby z chorymi jelitami. Ryż jest bardzo lekkostrawny i można go jeść w czasie biegunek. Jednocześnie zbyt duże ilości ryżu mogą powodować zaparcia.

Ryż zawiera również dużo skrobi i nie wywołuje gwałtownego wydzielania insuliny. Indeks glikemiczny ryżu zależy oczywiście od sposobu przygotowania ryżu i jego gatunku. In dłużej gotujemy ryż tym wyższy indeks glikemiczny.

Dużo wyższy indeks glikemiczny będzie miał również tzw. ryż błyskawiczny, który jest już podgotowany.

ZOBACZ TAKŻE:

Ryż można śmiało stosować w dietach odchudzających. Dzieje się tak za sprawą niskiego indeksu glikemicznego ryżu. Ryż nie powoduje wzrostu poziomu cukru we krwi. A to insulina sprawia, że magazynujemy energię pod postacią tłuszczu.

Ryż mogą również spokojnie jeść osoby chore na cukrzycę, również za sprawą umiarkowanego indeksu glikemicznego.

Ryż jest też źródłem białka roślinnego, witaminy B i PP, a ma natomiast mało sodu. Ryż ma również pozytywny wpływ na ciśnienie krwi oraz obniża cholesterol.

Na dodatek może uchronić przed nowotworami piersi czy jelit.

Ryż daje wiele możliwości, jeśli chodzi o dania. Ryż jest składnikiem dań głównych, zapiekanek, sałatek, deserów oraz zup.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka