Ryż – rodzaje, wartości odżywcze, zastosowanie, korzyści zdrowotne
Ryż jest ceniony na całym świecie za swoje składniki odżywcze. Jest on najbardziej popularny w Azji. Ryż jest składnikiem wielu diet odchudzających, ponieważ daje dużo energii i uczucie sytości na długo. Z ryżu robi się m.in. makarony, mąkę, papier, piwo i olej.
1. Rodzaje ryżu
Na świecie jest ok.800 gatunków ryżu. Co ciekawe ryż jest gatunkiem kaszy. Każdy gatunek ryżu ma inny kształt ziaren oraz smak. Ryż różni się również stopniem oczyszczenia, a co za tym idzie również wartościami odżywczymi.
Gatunki ryżu mają również inną zawartość skrobi, amylopektyny, która jest głównym składnikiem ryżu. Najkrótsze i najbardziej okrągłe gatunki ryżu mają najwięcej amylopektyny, która sprawia, że po ugotowaniu ryż się bardziej klei.
2. Wartości odżywcze ryżu
Ryż to przede wszystkim źródło węglowodanów złożonych, czyli źródła energii. W ryżu znajduje się również potas, magnez, żelazo i cynk.
Co ważne ryż jest również źródłem witamin, takich jak witaminy z grupy B, witamina E i błonnik.
Choć ryż ma bardzo mało białka, to jest ono bardzo wartościowe, ponieważ składa się z aminokwasów egzogennych. Ryż biały jest najuboższy w składniki odżywcze.
Co ważne ryż jako najstarsza roślina uprawna, która w ciągu tysięcy lat się nie zmieniła, jest najlepiej tolerowana przez organizm człowieka.
3. Zastosowanie ryżu
Bardzo ważną cechą ryżu, szczególnie w dzisiejszych czasach jest to, że ryż jest naturalnie bezglutenowy. Ryż jest polecany osobom na diecie lekkostrawnej i chcącym stracić na wadze. Warto jednak podkreślić, że rozgotowany ryż traci na wartości i lepiej gotować go na półtwardo.
4. Korzyści zdrowotne ryżu
Warto pamiętać, aby zawrzeć ryż w codziennej diecie ze względu na fakt, że nie zawiera glutenu. Nietolerancja glutenu jest popularnym schorzeniem, które powoduje stany zapalne jelit i zatrucie organizmu.
Jednak nawet osoby, u których nie zdiagnozowano nietolerancji glutenu, czują się dużo lepiej po rezygnacji z glutenu, dlatego też ryż zyskuje coraz większe grono wielbicieli.
Ponadto ryż jest źródłem energii i stanowi podstawę pożywienia dla dużej części ludności na świecie.
Ryż powinny jeść osoby z chorymi jelitami. Ryż jest bardzo lekkostrawny i można go jeść w czasie biegunek. Jednocześnie zbyt duże ilości ryżu mogą powodować zaparcia.
Ryż zawiera również dużo skrobi i nie wywołuje gwałtownego wydzielania insuliny. Indeks glikemiczny ryżu zależy oczywiście od sposobu przygotowania ryżu i jego gatunku. In dłużej gotujemy ryż tym wyższy indeks glikemiczny.
Dużo wyższy indeks glikemiczny będzie miał również tzw. ryż błyskawiczny, który jest już podgotowany.
ZOBACZ TAKŻE:
Ryż można śmiało stosować w dietach odchudzających. Dzieje się tak za sprawą niskiego indeksu glikemicznego ryżu. Ryż nie powoduje wzrostu poziomu cukru we krwi. A to insulina sprawia, że magazynujemy energię pod postacią tłuszczu.
Ryż mogą również spokojnie jeść osoby chore na cukrzycę, również za sprawą umiarkowanego indeksu glikemicznego.
Ryż jest też źródłem białka roślinnego, witaminy B i PP, a ma natomiast mało sodu. Ryż ma również pozytywny wpływ na ciśnienie krwi oraz obniża cholesterol.
Na dodatek może uchronić przed nowotworami piersi czy jelit.
Ryż daje wiele możliwości, jeśli chodzi o dania. Ryż jest składnikiem dań głównych, zapiekanek, sałatek, deserów oraz zup.