Kardiolog stworzyła listę. Oto pięć zabójczych produktów dla serca
Choroby sercowo-naczyniowe stanowią jedną z głównych przyczyn zgonów wśród Polaków od wielu lat. Lekarze podkreślają, że wiele z tych przypadków można by uniknąć, gdyby tylko zmienić niezdrowy styl życia, w tym złą dietę. Jakie produkty powinniśmy wyeliminować z naszego jadłospisu, aby chronić serce? Specjalista w dziedzinie kardiologii wskazuje pięć najbardziej szkodliwych produktów, które mogą być dla niektórych zaskakujące.
1. Dieta dla serca jest kluczowa
Niewłaściwa dieta, bogata w wysokoprzetworzoną żywność, jest jednym z głównych czynników ryzyka chorób układu krążenia. Mimo że lekarze od lat apelują o zmianę nawyków żywieniowych w celu ochrony przed poważnymi dolegliwościami, nie wszyscy pacjenci traktują te zalecenia poważnie.
Aby pomóc sercu, warto unikać przede wszystkim nadmiaru przetworzonej żywności, bogatej w sól, tłuszcze nasycone i węglowodany proste. Należy więc wystrzegać się między innymi fast-foodów, słodyczy, gotowych dań, wędlin oraz słodzonych napojów.
Jednocześnie warto pamiętać, że nie wszystkie produkty reklamowane jako dietetyczne są rzeczywiście zdrowe. W rzeczywistości mogą one nawet zaszkodzić naszemu sercu. Dowodem na to jest lista najgorszych produktów dla serca opracowana przez dr Elizabeth Klodas, kardiolog z Mayo Clinic i Johns Hopkins University.
2. Pięć najbardziej szkodliwych produktów dla serca
Na liście dr Klodas na pierwszym miejscu znajdują się napoje dietetyczne. Lekarka zwraca uwagę, że zawierają one sztuczne słodziki, które nie są bezpieczną alternatywą dla cukru i mogą szkodzić tak samo. Zamiast nich warto sięgać po czarną lub zieloną herbatę, które mają działanie przeciwzapalne.
Drugim zaskakującym produktem na liście jest odtłuszczone mleko. Zdecydowanie lepszym wyborem będzie mleko sojowe, lniane lub konopne. Dr Klodas przypomina, że w przypadku całkowitego wykluczenia mleka krowiego z diety, warto włączyć produkty bogate w wapń, takie jak brokuły, fasola czy jarmuż.
Trzecim produktem, którego lepiej unikać, są batony musli. Choć wydają się być zdrową alternatywą dla tradycyjnych słodyczy, zawierają dużo cukru, sztuczne słodziki czy olej palmowy. Zamiast tego warto sięgać po orzechy, świeże i suszone owoce, które można na przykład dodać do owsianki.
Ostatnimi dwoma produktami na liście najgorszych dla serca są biały chleb i twarda margaryna. Chleb jest jednym z największych źródeł sodu, a twarda margaryna zawiera nasycone kwasy tłuszczowe, które podnoszą poziom cholesterolu. Lepszym wyborem będą smarowidła na bazie oleju lnianego czy oliwy z oliwek.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl