Trwa ładowanie...

Sabich - historia, przepis na fast food z Izreala

 Paula Komendarczuk
05.08.2022 16:10
Sabich to kanapka popularna w Izrealu.
Sabich to kanapka popularna w Izrealu. (adobestock)

Sabich to kanapka z chlebka pita z jajkiem, bakłażanem i sosem tahini. Jest jednym z najpopularniejszych dań kuchni ulicznej w Izrealu, zajmuje wysokie miejsce w rankingu najsmaczniejszych kanapek świata, przygotowuje się ją też w domach religijnych Żydów przed rozpoczęciem cotygodniowego szabatu. Co warto wiedzieć o sabich i jak przygotować kanapkę z Izreala?

spis treści

1. Co to jest sabich?

Sabich (sabih) to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni izraelskiej. Jest to kanapka z jajkiem ugotowanym na twardo, grillowanym bakłażanem, hummusem, pastą zhug oraz sosem tahini.

Podstawą sabich jest lekki i chrupiący chlebek pita, wypełniony dodatkami. Danie należy do kuchni ulicznej, ale jednocześnie ma duże znaczenie w tradycji szabatowej.

2. Historia kanapki sabich

Sabich istnieje prawdopodobnie od lat 50. XX wieku, wywodzi się z miasteczka Ramat Gan (niedaleko Tel Awiwu). Nazwa pochodzi od arabskiego słowa sabah, które oznacza poranek lub od imienia twórcy Sabicha Cwi Halabi.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

Obecnie potrawa ta jest jednym ze znaków rozpoznawczych Izreala, należy również do kuchni ulicznej i stanowi nieodzowny element żydowskiego szabatu.

Kanapka sabich powstała ze względu na zwyczaje szabatowe, które zabraniają gotowania i zmuszają do przygotowania jedzenia wcześniej. Z tego powodu sabich zaczął cieszyć się tak dużą popularnością, wystarczyło wyjąć chlebki pita i wypełnić je dodatkami tuż przed podaniem.

Potrawa najczęściej spożywana jest w porze śniadania przez religijnych Żydów, dodatkowo jest jednym z najpopularniejszych potraw kuchni izrealskiej, również ulicznej. Sabich docenili również międzynarodowi smakosze, uwzględniając ją w rankingu najsmaczniejszych kanapek na świecie.

3. Przepis na sabich

Składniki:

  • 4 chlebki pita,
  • 4 jajka,
  • bakłażan,
  • hummus.

Sałatka:

  • pomidor,
  • mały ogórek,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżka posiekanej kolendry.

Sos tahini:

  • 3 łyżki pasty tahini,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 2 łyżki posiekanej kolendry,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • ząbek czosnku,
  • miód, sól i pieprz.

Pasta zhoug:

  • 3/4 szklanki oliwy z oliwek,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 papryczki jalapeno,
  • garść świeżej kolendry,
  • łyżeczka kardamonu,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka kminu rzymskiego,
  • pół łyżeczki ostrej papryki.

Sposób przygotowania:

Bakłażana myjemy i kroimy w plastry, zaleca się obranie go, gdy skórka jest bardzo twarda. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy z oliwek i smażymy plasterki z obu stron aż do miękkości i odsączamy na papierowym ręczniku.

Pomidora i ogórka myjemy i drobno siekamy, dodajemy pietruszkę i kolendrę, całość mieszamy z przyprawami i sokiem z cytryny. Jajka gotujemy na twardo, czekamy aż ostygną, obieramy i kroimy na ćwiartki lub połówki.

Kolejnym etapem jest przygotowanie sosu tahini z pasty, czosnku, natki pietruszki, kolendry i soku z cytryny. Składniki najlepiej zmiksować na gładką masę.

Do pasty zhoug przeciskamy czosnek przez praskę, papryczki drobno siekamy (usuwając wcześniej ostre nasiona lub zostawiając je) i siekamy kolendrę. Składniki przekładamy do pojemnika, mieszamy z przyprawami i oliwą.

Ostatnią czynnością jest podgrzanie na suchej patelni chlebków pita, przekrojenie ich i wypełnienie dodatkami. Na początku smarujemy pieczywo hummusem, układamy bakłażana, dodajemy sos tahini, jajko oraz sałatkę pomidorowo-ogórkową. Wierzch skrapiamy pastą zhoug.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze