Sałata masłowa – odmiany, uprawa, wartości odżywcze i przepisy

Sałata masłowa, znana jest również jako sałata maślana lub sałata głowiasta, jest bardzo popularnym warzywem, które bardzo często pojawia się na naszych stołach. Nic dziwnego, ponieważ jest smaczna i zdrowa. Ma miękkie, zielone liście, które schodzą się do niewielkiej główki i słodkawy smak. W prosty sposób można z niej przygotować doskonały dodatek do obiadu czy potraw z grilla.

Sałata masłowa często nazywana jest sałatą maślaną lub sałatą głowiastą.Sałata masłowa często nazywana jest sałatą maślaną lub sałatą głowiastą.
Źródło zdjęć: © Źródło: Pixabay, autor: Pezibear

Sałata masłowa

Sałata masłowa, nazywana także sałatą maślaną lub sałatą głowiastą, to warzywo liściaste o jadalnych liściach. Należy do gatunku sałata siewna (Lactuca sativa L.). To gatunek rośliny jednorocznej z rodziny astrowatych, który rośnie wyłącznie w uprawie. Znano ją i ceniono już w starożytnej Grecji i Rzymie.

Dziś wyróżnia się 4 odmiany botaniczne sałaty:

  • sałata głowiasta (Lactuca sativa L. var. capitata), występująca w dwóch formach jako sałata masłowa o miękkich, delikatnych liściach i sałata krucha (lodowa) o liściach twardych, sztywnych i pofałdowanych,
  • sałata rzymska, sałata długolistna (Lactuca sativa L. var. longifolia Lam.),
  • sałata dębolistna (Lactuca sativa L. var. crispa L.): czerwona i zielona,
  • sałata łodygowa, s. szparagowa, głąbiki krakowskie (Lactuca sativa L. var. augustana L. H. Bailey).

Odmiany sałaty masłowej

W obrębie każdej odmiany sałaty spotyka się różne odmiany uprawne, które różnią się strukturą liści, barwą i smakiem, pokrojem rośliny, kształtem i wielkością główek, a także wymaganiami świetlnymi i cieplnymi, odpornością na choroby oraz długością okresu wegetacji.

Sałata masłowa występuje w odmianach wczesnych, średnio wczesnych, średnio późnych, późnych oraz zimujących w gruncie. Popularna jest odmiana Bona, Królowa Majowych, Nochowska, Zina i Mira.

Wartości odżywcze sałaty masłowej

Liście sałaty masłowej składają się głównie z wody, są jednak źródłem witamin A, C, E oraz B1 i B2 i minerałów, takich jak wapń i żelazo oraz błonnik pokarmowy. Warto ją włączyć do diety także z innych powodów. Okazuje się, że sałata głowiasta:

  • ma niewiele kalorii,
  • działa antyoksydacyjne, chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników,
  • obniża poziom "złego" cholesterolu,
  • poprawia trawienie, pomaga oczyszczać organizm z toksycznych substancji,
  • zapobiega zakwaszeniu organizmu.

Uprawa sałaty masłowej

Sałatę masłową można kupić, ale i uprawiać w przydomowych ogródkach. Pozyskuje się ją zarówno z siewu, jak i z rozsady. Do tego celu niezbędne są gleby żyzne, próchniczne, przepuszczalne, o dobrej wilgotności. Odczyn pH gleby do uprawy sałaty masłowej musi mieć pH około 6,5, czyli być zbliżony do obojętnego.

Roślina jest bardzo wrażliwa na intensywność światła, a z uwagi na swój słabo rozwinięty system korzeniowy, wymaga systematycznego nawadniania. Nie wolno jej jednak przelać. O ile bowiem niedobór wody powoduje twardnienie i gorzknienie liści, o tyle nadmiar wody sprzyja gniciu.

Jak przechowywać sałatę?

Przede wszystkim trzeba pamiętać, że jej liście są miękkie i bardzo delikatne, dlatego nie nadają się do długiego przechowywania. Szybko więdną i tracą sprężystość. Jej trwałość jest krótka, zazwyczaj nie dłuższa niż 2 doby.

Sałatę głowiastą należy przechowywać w lodówce, najlepiej w plastikowym pudełku lub nadmuchanym woreczku polietylenowym.

Co zrobić z sałaty masłowej?

Sałata masłowa należy do warzyw liściowych. To jedna z najpopularniejszych odmian. Jej jadalne liście są miękkie i delikatne, lekko słodkie. Można ją spożywać z dodatkami lub bez - na surowo. Nie wymaga specjalnego przygotowania. Pasuje do frytek i ziemniaków, a także makaronu czy ryżu, a także mięs (kotletów mielonych, schabowych, karkówki, pieczonego kurczaka, panierowanych filetów i innych) oraz ryb i burgerów warzywnych.

Co zrobić z sałaty masłowej? Najlepiej prostą i szybka sałatkę. Można ją przyrządzić na kilka sposobów, zarówno ze śmietaną czy jogurtem naturalnym, jak i sosem, a i dodawać inne warzywa (np. rzodkiewkę), jajko bądź zieleninę (szczypiorek, koperek czy natkę pietruszki). Warto pamiętać, by doprawiać ją solą, cukrem i pieprzem przed samym podaniem, inaczej kwasy zawarte w sosie zważą delikatne liście.

Najprostsza, a i chyba najbardziej popularna jest sałata ze śmietaną. Wystarczy do umytych, osuszonych i porwanych w dłoniach liści wlać kilka łyżek kwaśnej śmietany (18 lub 12 %) lub jogurtu. Warto do niej dodać pół łyżeczki octu lub łyżkę soku z cytryny, a także szczyptę cukru, soli i pieprzu. Całość należy delikatnie wymieszać.

Można ją urozmaicić. Sałatka z sałaty masłowej i rzodkiewki wymaga dodania pokrojonej w talarki rzodkiewki, a sałata masłowa z jajkiem – dowolnie pokrojonego jajka.

Ciekawą propozycją jest także lekka sałatka z sałaty masłowej, czyli porwane liście sałaty (z dowolnymi dodatkami lub bez) polane sosem przygotowanym z oliwy z oliwek, soku z cytryny, musztardy (np. Dijon) i soli i pieprzu. Można także dodać miód, ocet winny, a sos wzbogacić ziołami czy czosnkiem.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka