Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Sałatka nicejska z makaronem

Avatar placeholder
Patrycja Nowak 15.03.2017 14:25
Sałatka nicejska z makaronem
Sałatka nicejska z makaronem

Poniższa sałatka makaronowa to bardzo pożywne danie dostarczające wszystkich podstawowych składników odżywczych. Ugotowany al dente makaron to węglowodany stanowiące źródło energii dla naszego organizmu. Tuńczyk i anchois dostarczają pełnowartościowego białka potrzebnego do budowy tkanki mięśniowej. Oliwa z oliwek i czarne oliwki gwarantują zdrowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe Omega 6.

Składniki

  • 50 g makaronu kokardek,

  • 50 g fasolki szparagowej,

  • 80 g filetu z tuńczyka,

  • 30 g pomidorków koktajlowych,

  • 2 filety anchois,

  • łyżeczka kaparów,

  • 2 czarne oliwki,

  • ½ łyżeczki oliwy z oliwek,

  • ząbek czosnku,

  • ½ łyżeczki soku z cytryny,

  • starta skórka cytrynowa.


Sposób przygotowania

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

Makaron ugotować al dente, odcedzić i odstawić w ciepłe miejsce. Fasolkę szparagową ugotować, odcedzić i dodać do makaronu. Filet z tuńczyka opiec na ruszcie w piekarniku po 5 minut z każdej strony, pokroić go na małe kawałki i dodać do makaronu wraz pomidorkami koktajlowymi przekrojonymi na pół, anchois, kaparami, posiekanymi czarnymi oliwkami. Wymieszać i trzymać w cieple. Wymieszać oliwę, przeciśnięty ząbek czosnku, sok z cytryny, otartą skórkę cytrynową. Sosem polać makaron, wymieszać i przybrać bazylią.



Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie155,95 kcal
Białka13,92 g
Tłuszcze5,64 g
Cholesterol40,85 mg
Węglowodany13,41 g
Błonnik1,29 g
Witamina C7,76 mg
Witamina A31,85 µg

Komentarz

W potrawie nie brak cennych witamin i minerałów takich jak potas, wapń, kwas foliowy, witaminy A, C, K, witaminy z grupy B. Danie zawiera znikomą ilość złego cholesterolu i soli. Polecane osobom o zwiększonej aktywności fizycznej.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze