Sałatka nicejska z makaronem
Poniższa sałatka makaronowa to bardzo pożywne danie dostarczające wszystkich podstawowych składników odżywczych. Ugotowany al dente makaron to węglowodany stanowiące źródło energii dla naszego organizmu. Tuńczyk i anchois dostarczają pełnowartościowego białka potrzebnego do budowy tkanki mięśniowej. Oliwa z oliwek i czarne oliwki gwarantują zdrowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe Omega 6.
Składniki
- 50 g makaronu kokardek,
- 50 g fasolki szparagowej,
- 80 g filetu z tuńczyka,
- 30 g pomidorków koktajlowych,
- 2 filety anchois,
- łyżeczka kaparów,
- 2 czarne oliwki,
- ½ łyżeczki oliwy z oliwek,
- ząbek czosnku,
- ½ łyżeczki soku z cytryny,
- starta skórka cytrynowa.
Sposób przygotowania
Makaron ugotować al dente, odcedzić i odstawić w ciepłe miejsce. Fasolkę szparagową ugotować, odcedzić i dodać do makaronu. Filet z tuńczyka opiec na ruszcie w piekarniku po 5 minut z każdej strony, pokroić go na małe kawałki i dodać do makaronu wraz pomidorkami koktajlowymi przekrojonymi na pół, anchois, kaparami, posiekanymi czarnymi oliwkami. Wymieszać i trzymać w cieple. Wymieszać oliwę, przeciśnięty ząbek czosnku, sok z cytryny, otartą skórkę cytrynową. Sosem polać makaron, wymieszać i przybrać bazylią.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 155,95 kcal |
Białka | 13,92 g |
Tłuszcze | 5,64 g |
Cholesterol | 40,85 mg |
Węglowodany | 13,41 g |
Błonnik | 1,29 g |
Witamina C | 7,76 mg |
Witamina A | 31,85 µg |
Komentarz
W potrawie nie brak cennych witamin i minerałów takich jak potas, wapń, kwas foliowy, witaminy A, C, K, witaminy z grupy B. Danie zawiera znikomą ilość złego cholesterolu i soli. Polecane osobom o zwiększonej aktywności fizycznej.