Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Sałatka obiadowa

Avatar placeholder
Patrycja Nowak 15.03.2017 14:26
Sałatka obiadowa
Sałatka obiadowa

Kapusta bywa nazywana miss odchudzania a w tym wydaniu możemy ją nazwać nawet miss piękności. Sałatka ta służy bowiem szczupłej sylwetce, gdyż jest to bardzo niskokaloryczna przekąska. Spora zawartość beta karotenu wspomaga walkę ze zmarszczkami. Wapń, fosfor i magnez odkwaszają organizm.

Składniki

  • 1/2 główki kapusty pekińskiej,

  • 40 dag truskawek,

  • garść łuskanych orzechów włoskich.


Sos:


Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"
  • 2/3 szklanki majonezu,
  • 2 łyżki miodu,

  • curry.



Sposób przygotowania

Sos: wymieszać majonez z miodem, przyprawić do smaku curry. 
Kapustę pokroić w paseczki, truskawki w ćwiartki. Orzechy drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać. Sałatkę polać sosem na 15 minut przed podaniem.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie265,95 kcal
Białka3,38 g
Tłuszcze25,01 g
Cholesterol13 mg
Węglowodany9,88 g
Błonnik2,22 g
Witamina C24,34 mg
Witamina A82,3 µg



 Komentarz

Mangan obecny w truskawkach korzystnie działa na włosy. Orzechy włoskie zawierają około 60% tłuszczu w tym w większości są to zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 6 a dzięki witaminie B orzechy poprawiają stan naszej cery. Miód detoksykuje i odżywia cały organizm. Smaczne, kolorowe, zdrowe i lekkie danie.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze