Sałatka obiadowa
Kapusta bywa nazywana miss odchudzania a w tym wydaniu możemy ją nazwać nawet miss piękności. Sałatka ta służy bowiem szczupłej sylwetce, gdyż jest to bardzo niskokaloryczna przekąska. Spora zawartość beta karotenu wspomaga walkę ze zmarszczkami. Wapń, fosfor i magnez odkwaszają organizm.
Składniki
- 1/2 główki kapusty pekińskiej,
- 40 dag truskawek,
- garść łuskanych orzechów włoskich.
Sos:
- 2/3 szklanki majonezu,
- 2 łyżki miodu,
- curry.
Sposób przygotowania
Sos: wymieszać majonez z miodem, przyprawić do smaku curry. Kapustę pokroić w paseczki, truskawki w ćwiartki. Orzechy drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać. Sałatkę polać sosem na 15 minut przed podaniem.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 265,95 kcal |
Białka | 3,38 g |
Tłuszcze | 25,01 g |
Cholesterol | 13 mg |
Węglowodany | 9,88 g |
Błonnik | 2,22 g |
Witamina C | 24,34 mg |
Witamina A | 82,3 µg |
Komentarz
Mangan obecny w truskawkach korzystnie działa na włosy. Orzechy włoskie zawierają około 60% tłuszczu w tym w większości są to zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 6 a dzięki witaminie B orzechy poprawiają stan naszej cery. Miód detoksykuje i odżywia cały organizm. Smaczne, kolorowe, zdrowe i lekkie danie.