Sałatka puchar z witaminami
Rzodkiewka, podobnie jak seler naciowy, dostarcza większości składników mineralnych - m.in. żelaza, wapnia, siarki, magnezu, miedzi i manganu. Warzywa te są dość dobrym źródłem witamin C, PP oraz witamin z grupy B. Warto wykorzystać je do stworzenia prostej, lekkiej sałatki.
Składniki
- 1 duży pęczek rzodkiewek,
- 1 jabłko ,
- kilka łodyg selera naciowego,
- 1 czerwona cebula ,
- 1 sałata maślana ,
- pół pęczka natki pietruszki ,
- sok z jednej cytryny ,
- szczypta soli i mielonego pieprzu .
Sposób przygotowania
Warzywa oczyścić, dokładnie umyć, starannie osyszyć. Rzodkiewki pokroić w plasterki, cebulę i selera w krążki, natkę pietruszki posiekać. Rozdrobnione warzywa włożyć do salaterki, przyprawić i skropić sokiem z cytryny.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 36,85 kcal |
Białka | 2,09 g |
Tłuszcze | 0,44 g |
Cholesterol | 0 mg |
Węglowodany | 9,1 g |
Błonnik | 3,12 g |
Witamina C | 34,07 mg |
Witamina A | 190,7 µg |
Komentarz
Zestawienie w jednym produkcie żelaza, miedzi i manganu może korzystnie wpływać na procesy krwiotwórcze w organizmie, dlatego taka sałatka jest wskazana dla osób cierpiących na niedokrwistość. Danie to jest bardzo niskokaloryczne - w 100 g zawiera ok. 60 kcal - oraz bogate w błonnik, więc z powodzeniem może być stosowane w dietach odchudzających.