Sałatka z bakłażanem
Bakłażany są bardzo zdrowe, ale mogą być także szkodliwe, jeśli spożywa się je na surowo. Solanina, która jest tak bardzo trująca, traci swoje złe właściwości po ugotowaniu lub usmażeniu warzywa. Poza tym bakłażan jest niskokaloryczny, więc ma swoich zwolenników wśród dietetyków. Zawiera w sobie witaminy z grupy B oraz witaminę C.
Składniki:
- 500 g chińskiego bakłażana,
- 3 łyżki stołowe sosu sojowego,
- 1 łyżka stołowa wina ryżowego,
- 1 łyżka stołowa oleju sezamowego,
- 2 łyżeczki białego ryżu,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka pasty z chili,
- 1 posiekana cebula,
- 2 posiekane ząbki czosnku.
Przygotowanie:
Obierz bakłażana ze skóry i umyj. Następnie pokrój go w kostkę, wrzuć na durszlak i posyp solą. Odłóż warzywo na 15 minut. W międzyczasie ugotuj ryż, posiekaj cebulę i czosnek. Do dużego garnka wlej sos sojowy i wino oraz dosyp cukier. Do mieszanki wrzuć bakłażan i duś pod przykrywką na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, do momentu, aż warzywo będzie na pół miękkie. Wtedy dodaj cebulę, czosnek i pastę chili, po czym zalej wszystko olejem sezamowym. Wymieszaj i duś, aż bakłażan będzie całkiem miękki. Wyłóż na talerz. Można posypać koprem.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 148,1 kcal |
Białka | 2,9 g |
Tłuszcze | 5,3 g |
Cholesterol | 0 mg |
Węglowodany | 25,4 g |
Błonnik | 4,5 g |
Witamina C | 5,8 mg |
Witamina A | 10,9 µg |
Komentarz:
Bakłażan działa rozkurczowo, obniża cholesterol, a także przyczynia się do zapobiegania wystąpieniu choroby nowotworowej. Poza całą gamą zdrowych składników odżywczych, bakłażan ma ciekawy kolor, zatem można go także wykorzystać jako ozdobę na półmisku lub talerzu!