Sałatka z brokułu i fety - kalorie, wartości odżywcze, przepis
Sałatka z brokułem i fetą to idealny pomysł na szybką kolację lub dodatek do dania głównego. Zawiera mnóstwo cennych witamin i minerałów, a dodatkowo zapewnia długotrwałe uczucie sytości i ma pyszny smak. Jak przygotować taką sałatkę i ile zawiera kalorii?
1. Kalorie i wartości odżywcze w sałatce z brokuła i fety
W 100 g sałatki z brokuła i fety znajduje się ok. 130 kalorii, w tym:
- 7 g węglowodanów
- 10 g tłuszczu
- 6 g białka
To także ogromne bogactwo składników mineralnych. Brokuły zawierają sporo flawonoidów, które zwalczają wolne rodniki, a także działają przeciwalergicznie.
Rekomendowane przez naszych ekspertów
W brokułach znajdziemy także witaminy K, A oraz D, a także witaminę C. Dzięki temu to zielone warzywo dba o naszą odporność, zdrowe kości oraz wpływa na jakość widzenia.
Feta natomiast to grecki ser, w którym znajdziemy:
- witaminy z grupy B
- wapń
- fosfor
- żelazo
- selen
Należy jednak uważać z jej ilością w sałatce, bo jest to ser dość kaloryczny i zawierający sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, a także cholesterol. Jednocześnie, dzięki dużej zawartości witaminy B12 oraz żelaza może przeciwdziałać anemii i wspierać leczenie tej choroby.
Dodatkowo feta ma w sobie naturalne probiotyki i wspiera pracę układu trawiennego.
2. Jak przygotować sałatkę z brokuła i fety?
Do przygotowania sałatki, oprócz brokuła i fety, potrzebne będą:
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- pół ząbku czosnku
- sól i pieprz
- suszony koperek
- pestki i nasiona (dynia, słonecznik, sezam, etc.)
- opcjonalnie odrobina soku z cytryny
Ugotowany brokuł należy lekko ostudzić, a jogurt wymieszać z przyprawami, posiekanym czosnkiem i sokiem z cytryny. Następnie brokuł wymieszać z rozdrobnioną lub pokrojoną w kostkę fetą, polać przygotowanym sosem i posypać prażonymi nasionami.