Trwa ładowanie...

Sałatka z brokułu i fety - kalorie, wartości odżywcze, przepis

 Kinga Olchowy
Kinga Olchowy 23.11.2021 15:13
Sałatka z brokułem i fetą to idealny pomysł na szybką kolację lub dodatek do dania głównego
Sałatka z brokułem i fetą to idealny pomysł na szybką kolację lub dodatek do dania głównego (AdobeStock)

Sałatka z brokułem i fetą to idealny pomysł na szybką kolację lub dodatek do dania głównego. Zawiera mnóstwo cennych witamin i minerałów, a dodatkowo zapewnia długotrwałe uczucie sytości i ma pyszny smak. Jak przygotować taką sałatkę i ile zawiera kalorii?

spis treści

1. Kalorie i wartości odżywcze w sałatce z brokuła i fety

W 100 g sałatki z brokuła i fety znajduje się ok. 130 kalorii, w tym:

  • 7 g węglowodanów
  • 10 g tłuszczu
  • 6 g białka
Zobacz film: "Pieczone brokuły. Zachwycający dodatek do obiadu"

To także ogromne bogactwo składników mineralnych. Brokuły zawierają sporo flawonoidów, które zwalczają wolne rodniki, a także działają przeciwalergicznie.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

W brokułach znajdziemy także witaminy K, A oraz D, a także witaminę C. Dzięki temu to zielone warzywo dba o naszą odporność, zdrowe kości oraz wpływa na jakość widzenia.

Feta natomiast to grecki ser, w którym znajdziemy:

  • witaminy z grupy B
  • wapń
  • fosfor
  • żelazo
  • selen

Należy jednak uważać z jej ilością w sałatce, bo jest to ser dość kaloryczny i zawierający sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, a także cholesterol. Jednocześnie, dzięki dużej zawartości witaminy B12 oraz żelaza może przeciwdziałać anemii i wspierać leczenie tej choroby.

Dodatkowo feta ma w sobie naturalne probiotyki i wspiera pracę układu trawiennego.

2. Jak przygotować sałatkę z brokuła i fety?

Do przygotowania sałatki, oprócz brokuła i fety, potrzebne będą:

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • pół ząbku czosnku
  • sól i pieprz
  • suszony koperek
  • pestki i nasiona (dynia, słonecznik, sezam, etc.)
  • opcjonalnie odrobina soku z cytryny

Ugotowany brokuł należy lekko ostudzić, a jogurt wymieszać z przyprawami, posiekanym czosnkiem i sokiem z cytryny. Następnie brokuł wymieszać z rozdrobnioną lub pokrojoną w kostkę fetą, polać przygotowanym sosem i posypać prażonymi nasionami.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze