Sałatka z fetą
Polskie wydanie greckiej sałatki. Feta jest źródłem białka i wapnia. Czerwona papryka to zastrzyk witaminy C i A. Pomidory zawierają dużo potasu obniżającego ciśnienie krwi. Bardzo zdrowym składnikiem tej sałatki są kwaszone ogórki, które zawierają więcej witaminy C i B oraz są bardziej lekkostrawne niż ogórki świeże. Pożytek z ich jedzenia odniesie nasza skóra, włosy oraz paznokcie.
Składniki
- 1 opakowanie sera feta (sałatkowo-kanapkowy 270 g),
- 1 puszka kukurydzy,
- 2 jabłka,
- 2 pomidory,
- 5 kiszonych ogórków,
- 1 czerwona papryka,
- 2-3 łyżki majonezu (lub jedna łyżka majonezu i jogurtu naturalny),
- pieprz, łyżeczka tymianku.
Sposób przygotowania
Pomidory (bez skórki), obrane jabłka, ogórki, ser, paprykę pokroić w kostkę. Wymieszać z kukurydzą. Do tak przygotowanej sałatki dodać majonez, tymianek oraz pieprz, po czym bardzo delikatnie wymieszać.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 272,3 kcal |
Białka | 15,9 g |
Tłuszcze | 12,74 g |
Cholesterol | 63,1 mg |
Węglowodany | 28,62 g |
Błonnik | 5,18 g |
Witamina C | 62,1 mg |
Witamina A | 343 µg |
Komentarz
Dobrym pomysłem jest odchudzenie sosu w tej sałatce poprzez zastąpienie części majonezu jogurtem – zyskujemy w ten sposób cenny wapń a ograniczamy tłuszcze nasycone.