Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Sałatka z fetą

Avatar placeholder
Patrycja Nowak 15.03.2017 14:29
Sałatka z fetą
Sałatka z fetą

Polskie wydanie greckiej sałatki. Feta jest źródłem białka i wapnia. Czerwona papryka to zastrzyk witaminy C i A. Pomidory zawierają dużo potasu obniżającego ciśnienie krwi. Bardzo zdrowym składnikiem tej sałatki są kwaszone ogórki, które zawierają więcej witaminy C i B oraz są bardziej lekkostrawne niż ogórki świeże. Pożytek z ich jedzenia odniesie nasza skóra, włosy oraz paznokcie.

Składniki

  • 1 opakowanie sera feta (sałatkowo-kanapkowy 270 g),

  • 1 puszka kukurydzy,

  • 2 jabłka,

  • 2 pomidory,

  • 5 kiszonych ogórków,

  • 1 czerwona papryka,

  • 2-3 łyżki majonezu (lub jedna łyżka majonezu i jogurtu naturalny),

  • pieprz, łyżeczka tymianku.




Sposób przygotowania

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

Pomidory (bez skórki), obrane jabłka, ogórki, ser, paprykę pokroić w kostkę. Wymieszać z kukurydzą. Do tak przygotowanej sałatki dodać majonez, tymianek oraz pieprz, po czym bardzo delikatnie wymieszać. 



Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie272,3 kcal
Białka15,9 g
Tłuszcze12,74 g
Cholesterol63,1 mg
Węglowodany28,62 g
Błonnik5,18 g
Witamina C62,1 mg
Witamina A343 µg

Komentarz

Dobrym pomysłem jest odchudzenie sosu w tej sałatce poprzez zastąpienie części majonezu jogurtem – zyskujemy w ten sposób cenny wapń a ograniczamy tłuszcze nasycone.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze