Trwa ładowanie...

Sałatka z jarmużu - właściwości odżywcze, zasady przygotowania, przepis

Jarmuż zyskuje w Polsce coraz większą popularność. Dietetycy bardzo cenią jarmuż za bogactwo składników odżywczych, które można w nim znaleźć. Jarmuż można wykorzystać w kuchni na wiele różnych sposobów. Można z niego przygotować pyszne koktajle z dodatkiem owoców, można wycisnąć z niego sok, szybko przesmażyć, blanszować lub ugotować na parze jako dodatek do obiadu, czy jeść surowy. Młode i najświeższe liście jarmużu można wykorzystać do przygotowania sałatki.

Zobacz film: "Jarmuż [Wirtualna Poradnia]"

spis treści

1. Właściwości odżywcze sałatki z jarmużu

Jarmuż jest rośliną dwuletnią. Wygląd jarmużu przypomina skrzyżowanie kapusty i brokuła. W Polsce do niedawna jarmuż był uważany jedynie za roślinę ozdobną. Warto wybierać jarmuż jako bazę do sałatki, ponieważ jest on niskokaloryczny. Na dodatek zawiera dużo błonnika i zero tłuszczu.

Jarmuż to bogate źródło żelaza. Zawiera również witaminę K, C oraz witaminę A, która zadba o wygląd naszej cery. Co ciekawe jarmuż zawiera więcej wapnia niż mleko, dlatego osoby, które muszą zrezygnować z mleka, powinny często sięgać po sałatki z jarmużem. Sałatka z jarmużem pomoże nam również zadbać o odpowiedni poziom cholesterolu, a dzięki dużej zawartości antyoksydantów jarmuż w sałatce poprawi naszą odporność i obniży ryzyko zachorowania na nowotwory.

Sałatka z jarmużem jest bardzo zdrowa i prosta w wykonaniu
Sałatka z jarmużem jest bardzo zdrowa i prosta w wykonaniu (123rf)

2. Jak przygotować sałatkę z jarmużem

Jarmuż jest częstym składnikiem sałatek. Najlepiej wybierać do niej najmłodsze i najświeższe liście jarmużu. Te najdelikatniejsze są po prostu najsmaczniejsze. Do sałatki możemy również użyć tylko większe liście jarmużu. Można je wcześniej szybko obgotować i usunąć twarde części, ale nie jest to konieczne. Podobnie jak w przypadku innych sałat, jarmuż również należy polać sosem na kilka minut przed podaniem, aby liście nie zmiękły w sałatce. Szybkie obgotowanie jarmużu przed dodaniem do sałatki nie spowoduje utraty wartości odżywczych, a na dodatek jarmuż nie będzie już tak ciężkostrawny.

10 zielonych warzyw, które można jeść zamiast jarmużu
10 zielonych warzyw, które można jeść zamiast jarmużu [11 zdjęć]

Jarmuż, jako główny składnik sałatek, zielonych chipsów czy zup, podbił serca smakoszy, którzy cenią...

zobacz galerię

Ciekawym urozmaiceniem każdej sałatki będą również chipsy przygotowane z jarmużu. Ich przygotowanie jest bardzo proste, a sałatka uzupełniona o jarmuż w tej postaci zyska na smaku. Chipsy z jarmużu przygotowujemy z liści pozbawionych twardych liści i podartych na mniejsze kawałki. Układamy je na blaszce, skrapiamy oliwą i oprószamy solą. Po kilku minutach w piekarniku są gotowe. Może je dodać albo do sałatki, na sam koniec jej przygotowania lub zjeść samodzielnie.

3. Przepis na sałatki z jarmużu

W sieci można znaleźć wiele różnych przepisów na sałatki z jarmużu. Przygotowanie takiej sałatki nie jest trudne. Poniżej przedstawiamy przykładowy przepis na pyszną i zdrową sałatkę z jarmużu.

Składniki na sałatkę z jarmużu:

150 g jarmużu; 1/3 szklanki suszonej żurawiny; 1/2 ząbka czosnku; 1/3 papryczki chili; 4 łyżki pestek słonecznika, zrumienionych na patelni; 1 łyżka masła lub oliwy extra vergine; około 30 g parmezanu; grzanki z masłem czosnkowym.

Sos do sałatki z jarmużu:

1 żółtko; 1/3 ząbka czosnku; 1 łyżeczka musztardy; 1 łyżeczka sosu worcestershire lub kawałek filecika Anchois; 6 łyżek oliwy extra vergine; 1 łyżeczka soku z cytryny; sól morska i świeżo zmielony biały pieprz.

PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT

Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:

Wszystkie odpowiedzi lekarzy

Przygotowanie:

Liście jarmużu płuczemy i rwiemy na mniejsze kawałki. Gotujemy przez chwilę. Żurawinę namaczamy w gorącej wodzie. Czosnek i papryczki drobno kroimy, a słonecznik rumienimy na patelni. Na patelni roztapiamy masło lub oliwę i podsmażamy czosnek z chilli. Następnie dorzucamy na chwilę jarmuż. Po minucie doprawiamy, dodajemy żurawinę i pestki słoneczniki, mieszamy i odstawiamy.

Do blendera wrzucamy żółtko, czosnek, musztardę oraz sos worcestershire lub kawałek filecika Anchois i blendujemy następnie stopniowo dolewamy oliwę, cały czas miksując. Na koniec doprawiamy sokiem z cytryny i pieprzem.

Bagietkę pokrojoną w kostkę rumienimy na patelni z masłem i czosnkiem. Sałatkę z jarmużem układamy na półmisku, układamy na wierzchu bagietkę i polewamy sosem. Gotowe.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.