Parmezan – wartości odżywcze, zastosowanie, produkcja

Jakość i cena parmezanu są bardzo zróżnicowane. Im krócej ser dojrzewa, tym niższą ma cenę. Parmezan jest jednym z najpopularniejszych rodzajów sera na świecie. W Polsce zyskuje coraz większe grono wielbicieli. Jest ceniony głównie za ostry i wyrazisty smak. Ma też szerokie zastosowanie w kuchni. Parmezan jest popularnym składnikiem makaronów, pizzy, sałatek, zapiekanek i wielu dań typowo włoskich.

Parmezan – wartości odżywcze, zastosowanie, produkcjaParmezan – wartości odżywcze, zastosowanie, produkcja
Źródło zdjęć: © 123rf

Wartości odżywcze parmezanu

Parmezan jest źródłem białka (ok.40 gr na 100 gr), tłuszczu (30gr na 100 gr), a także minerałów takich jak sód, fosfor, potas i magnez oraz pewnych ilości witaminy A, B2, B6, B12, a także witaminy E i D. Co ważne 100 g tego sera zapewnia pełnowartościowe białko, takie jakie znajdziemy w 185 g wołowiny, 190 g wieprzowiny lub 225 g pstrąga.

Ponadto jest doskonałym źródłem wapnia, dzięki czemu wzmacnia zęby i kości, chroniąc przed osteoporozą

Parmezan ma 431 kalorii w 100 g.

#mniammniam Parmezan w czekoladzie

W sklepach można znaleźć sery przypominające oryginalny parmezan. Jest to np. ser grana padano. Różnica między grana padano a parmezanem jest w mleku wykorzystywanym do produkcji. W Polsce ten rodzaj sera jest często mylony z parmezanem, pomimo tego, że oba pachną i smakują zupełnie inaczej.

Chociaż parmezan jest zdrowym serem, to ma jedną wadę - zawiera dużo sodu (1714 mg/100 g), a ten wpływa na wzrost ciśnienia krwi, a także może skutkować udarem mózgu lub chorobami serca.

Zastosowanie parmezanu

Parmezan ma wielu wielbicielu ze względu na wyrazisty smak i zapach
Parmezan ma wielu wielbicielu ze względu na wyrazisty smak i zapach © Shutterstock

Parmezan jest wykorzystywany w kuchni ze względu na swój niepowtarzalny smak. Warto o nim pamiętać, gdy przygotowujemy pizze, bruschetty, owoce morza, czy makarony. Jednak parmezan może być doskonałym dodatkiem również do wielu innych dań.

Produkcja parmezanu

Produkcja parmezanu nie jest skomplikowana. Warto jednak pamiętać, że na jakość parmezanu ogromny wpływ ma jakość mleka. Parmezan musi być produkowany z mleka krów rasy Razza Regiana lub Vacca Rossa, które są karmione tylko sianem i trawą. Istotna jest również pora roku, ponieważ parmezan najsmaczniejszy jest z sera warzonego w czerwcu i lipcu.

Do produkcji jednego kilograma parmezanu potrzeba aż 16 litrów mleka. Obecnie parmezan jest produkowany w 491 małych zakładach. Parmezan występuje w 3 rodzajach:

  • ser młody (nuovo) dojrzewający przez 1 rok,
  • ser stary (vecchio) dojrzewający 2 lata,
  • ser bardzo stary (stravecchio)– 3-letni.

Podstawowym składnikiem parmezanu jest niepasteryzowane, mleko krowie. Ze względu na to, że procedury jakościowe w produkcji serów z mleka niepasteryzowanego są dużo bardziej rygorystyczne niż w przypadku serów z mleka pasteryzowanego, mleko to musi zostać wielokrotnie zbadane.

Dzięki temu, że do mleka na parmezan dodaje się enzymy zwierzęce, masa zyskuje zwartą i twardą konsystencję. Z otrzymanego w ten sposób produktu wydobywa się jak najwięcej serwatki.

ZOBACZ TAKŻE:

Następnie masa na parmezan jest podgrzewana do 50 st., co pozwala odparować pozostałą w wodę. Kolejnym etapem jest przebywanie w solance przez 23 dni. Po tym czasie parmezan trafia w końcu na leżakowanie. Jednak ten etap produkcji parmezanu jest najdłuższy.

Parmezan może leżakować od 12 do 36 miesięcy. Czas leżakowania najbardziej wpływa na jakość parmezanu.

Kalorie i wartości odżywcze parmezanu w kawałku

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 28 g (1 porcja)
Wartość energetyczna392 kcal111 kcal
Białko35,8 g10,14 g
Węglowodany3,22 g0,91 g
Cukier0,80 g0,23 g
Błonnik0 g0 g
Tłuszcz25,8 g7,32 g
Tłuszcze nasycone16,41 g4,65 g
Tłuszcze jednonienasycone7,52 g2,13 g
Tłuszcze wielonienasycone0,57 g0,16 g
Cholesterol68,0 mg19,28 mg
Witamina C0 mg0 mg
Równoważnik folianów7,00 µg1,99 µg
Witamina B1 - tiamina0,04 mg0,01 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,33 mg0,09 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna0,27 mg0,08 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0,45 mg0,13 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,09 mg0,03 mg
Witamina B9 - kwas foliowy7,00 µg1,99 µg
Witamina B4 - cholina15,40 mg4,37 mg
Witamina B12 - kobalamina1,20 µg0,34 µg
Witamina A781 i.u.221 i.u.
Witamina A207 µg RAE58,7 µg RAE
Retinol201 µg57,0 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten66,0 µg18,71 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna0 µg0 µg
Witamina E0,22 mg0,06 mg
Witamina D0,50 µg0,14 µg
Witamina D19,00 i.u.5,39 i.u.
Witamina K1,70 µg0,48 µg
Wapń1,184 mg336 mg
Żelazo0,82 mg0,23 mg
Magnez44,0 mg12,47 mg
Fosfor694 mg197 mg
Potas92,0 mg26,1 mg
Sód1,376 mg390 mg
Cynk2,75 mg0,78 mg
Miedź0,03 mg0,01 mg
Mangan0,02 mg0,01 mg
Selen22,5 µg6,38 µg
Woda29,2 g8,27 g

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka