Trwa ładowanie...

Sałatka z kurczakiem wędzonym – kalorie i wartości odżywcze

Sałatka z kurczakiem wędzonym to bardzo popularne danie, serwowane zarówno na co dzień, jak i od święta. Ta potrawa nie tylko dobrze smakuje, ale i świetnie wygląda. Ale czy jest zdrowa? Co zrobić, by sałatka z kurczakiem wędzonym była dietetyczna?

Zobacz film: "Pierś z kurczaka z boczkiem i sosem z suszonych pomidorów"

spis treści

1. Popularna sałatka z kurczakiem wędzonym

Sałatka z kurczakiem wędzonym – piersią czy udkiem – to doskonałe dane na lunch, podwieczorek i kolację, a także przyjęcie. Robi się ją szybko, a wygląda i smakuje wyjątkowo. Można ją przygotować na bazie i z dodatkiem wielu różnych produktów: sałat, makaronu, ryżu oraz warzyw i owoców.

Kurczak wędzony, choć ma charakterystyczny, zdecydowany smak, jest produktem uniwersalnym. Świetnie spisuje się także w sałatkach. Ponieważ wędzone udko czy filet doskonale smakują w towarzystwie wielu produktów i w różnych kulinarnych konfguracjach, ilość przepisów na sałatki, które można znaleźć w książkach kucharskich i sieci jest naprawdę imponująca.

Jakie sałatki są popularne? To na przykład:

  • sałatka z wędzonym kurczakiem i ananasem,
  • sałatka z wędzonym kurczakiem i ryżem,
  • sałatki z wędzonym kurczakiem i makaronem klasycznym,
  • sałatka z wędzonym kurczakiem i makaronem ryżowym,
  • sałatka z wędzonym kurczakiem i jajkiem,
  • sałatka z wędzoną piersią kurczaka, sałatka z wędzonym udkiem kurczakiem,
  • sałatka z wędzonym kurczakiem i porem,
  • sałatka z wędzonym kurczakiem i selerem,
  • sałatka z wędzonym kurczakiem, jajkiem i kukurydzą,
  • sałatka z wędzonym kurczakiem w sosie musztardowym.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

2. Wartości odżywcze wędzonego kurczaka

Mięso z kurczaka zawiera witaminy z grupy B, witaminę A i witaminę C i K, witaminę E i PP, a także cholinę. To również źródło mikro- i makroelementów, które są niezbędne do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu. Kurczak jest zasobny w wapń, cynk, potas, sód, magnez, mangan, selen, miedź, żelazo, fluor, siarka, jod, chrom i fosfor.

Zawartość kalorii w wędzonym kurczaku bez skóry zależy od tego, która część drobiu została poddana tego typu obróbce. Bardziej dietetyczną częścią niż udko jest pierś z kurczaka. Poza tym wędzonego kurczaka należy spożywać bez skóry, ponieważ ta zawiera dużą ilość szkodliwych dla organizmu tłuszczów. Jedząc wędzonki warto pamiętać, że kurczak kupowany w sklepie lub na stoiskach w supermarketach jest zazwyczaj mocno solony i przyprawiony.

Zawartość kalorii w jego skórze wynosi około 184 kcal na 100 gramów (zależy to od ilości tłuszczu i tłuszczu podskórnego w produkcie).

Przyjmuje się, że wędzony kurczak w porcji 100 g dostarcza 18 g białka, 6 g tłuszczu. Jego wartość energetyczna wynosi 190 kcal. Wędzona pierś - 120 kcal na 100 g, nogi - 166 kcal na 100 g, a skrzydełka - 206 kcal na 100 g.

3. Kalorie i wartości odżywcze sałatki z kurczakiem wędzonym

Wartości odżywcze i energetyczne sałatki z kurczakiem wędzonym zależą od użytych składników: ryżu, makaronu, warzyw, owoców, serów czy orzechów, a także części kurczaka, która została dodana oraz ilości mięsa. Nie bez znaczenia jest sos dodany do potrawy. Nie każda kompozycja to fit sałatka z wędzonym kurczakiem.

Aby powstała dietetyczna sałatka z wędzonym kurczakiem, warto użyć piersi kurczaka bez skóry i podać ją z warzywami i lekkim sosem. Dobrze zrezygnować z udka ze skórą serwowanego w towarzystwie białego makaronu, a także tłustych serów i ciężkich sosów majonezowych oraz śmietanowych.

4. Czy sałatka z wędzonym kurczakiem jest zdrowa?

Sałatka z wędzonym kurczakiem jest smaczna, pożywna i zasadniczo zdrowa, warto jednak pamiętać o specyfice mięsa wędzonego. Ten produkt należy spożywać z umiarem, niezbyt często i w ograniczonym ilościach. Dlaczego?

W procesie wędzenia stosuje się dym wędzarniczy, który powstaje w wyniku termicznego rozkładu różnych gatunków drzew (tradycyjny sposób wędzenia) oraz tak zwane preparaty dymu wędzarniczego, który uzyskuje się ze smolistej fazy kondensatu dymowego na drodze destylacji lub ekstrakcji. To ma wpływ nie tylko na smak, ale i jakość mięsa.

W dymie wędzarniczym obecne są różne niepożądane i niebezpieczne substancje. To na przykład wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA, PAH ang. Polycyclic Aromatic Hydrocarbons), które zalicza się do substancji silnie rakotwórczych.

Źródłem ich występowania jest proces niecałkowitego spalania lub pirolizy materii organicznej, a ilość WWA, które powstają w procesie wędzenia zależy od temperatury, ale i jakości dymu wędzarniczego (to aerozol będący efektem wymieszania się gazowych, ciekłych i rozdrobnionych stałych produktów częściowego spalania drewna z powietrzem).

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.