Kiełbasa smażona - ile ma kalorii, wpływ na zdrowie

Kiełbasa smażona, choć niezwykle smaczna, nie jest najlepszym wyborem żywieniowym. Jest to produkt, który często zawiera dużo tłuszczu, kalorii oraz sodu. Warto jednak zdawać sobie sprawę, że istnieją sposoby, aby cieszyć się smakiem kiełbasy, jednocześnie dbając o zdrowie.

Kiełbasa smażona na patelniKiełbasa smażona na patelni
Źródło zdjęć: © 123rf
Katarzyna Wąś-Zaniuk

Jak przebiega proces smażenia potraw?

Smażenie jest metodą obróbki termicznej potraw, polegającą na ogrzewaniu danego produktu żywnościowego np. mięsa w mocno rozgrzanym tłuszczu. Temperatura może osiągać od 150 do 200 stopni Celsjusza.

Jak wybierać zdrowsze wersje kiełbas w sklepach?

Zanim zdecydujesz się na zakup kiełbasy, zwróć uwagę na składniki i dodatki, których użyto podczas jej produkcji. Dobra kiełbasa powinna zawierać co najmniej 70-80 proc. mięsa. Wygląd wyrobu również może sporo nam powiedzieć o jego jakości. W dobrej jakości kiełbasie występują widoczne kawałki mięsa oraz tłuszczu.

Żółtawy kolor skórki kiełbasy może sugerować dodatek annato, który jest barwnikiem często stosowanym do najtańszych wyrobów wędliniarskich. Staraj się wybierać produkty o jak najmniejszej zawartości tłuszczów nasyconych i sodu. Nie decyduj się na zakup produktu, który nieprzyjemnie pachnie i jest pokryty śliskim nalotem. To znak, że kiełbasa może być nieświeża lub przeterminowana.

Spożycie zepsutego wyrobu mięsnego może zakończyć się zatruciem pokarmowym (dolegliwościami bólowymi brzucha, mdłościami, wymiotami, biegunką). Kupuj kiełbasy świeże, jędrne i kruche o wyrazistej barwie.

Czy kiełbasa może być częścią zdrowej diety i w jakich ilościach?

Kiełbasa może być częścią zbilansowanej diety, pod warunkiem, że jest spożywana z umiarem. Jeśli zależy ci na twoim stanie zdrowia, wybieraj produkty mięsne wysokiej jakości o mniejszej zawartości tłuszczu i soli. Sięganie po smażoną kiełbasą kilka razy w tygodniu nie jest zalecane z wielu powodów. Wskutek ogrzewania tłuszczu w wysokiej temperaturze powstają szkodliwe dla zdrowia substancje.

Smażone mięso przez dłuższy czas może także zalegać w żołądku, co może powodować zgagę, uczucie ciężkości, dolegliwości bólowe brzucha czy niestrawności. Oprócz tego kiełbasa zawiera w swoim składzie sód. Zbyt duże ilości tej substancji w diecie może manifestować się zmęczeniem, zwiększonym pragnieniem, wzrostem ciśnienia tętniczego krwi. To główne powody, dla których kiełbasę należy spożywać raz na jakiś czas, a nie regularnie.

Jakie są alternatywy dla tradycyjnych kiełbas, które są mniej kaloryczne?

Alternatywą dla tradycyjnej wieprzowej kiełbasy może być kiełbasa drobiowa. W składzie tego produktu żywnościowego występuje więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych, aminokwasów oraz pełnowartościowych protein. Kiełbasa z drobiu zawiera także cenne dla zdrowia związki mineralne takie jak potas, magnez, czy witaminy np. witamina A, witaminy z grupy B.

Sklepy spożywcze mają w swojej ofercie kiełbasy bezmięsne, wykonane z roślinnych składników takich jak soja czy fasola. To dobra opcja dla osób na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej. Produkty pochodzenia roślinnego często zawierają mniejszą ilość kalorii w porównaniu do produktów na bazie mięsa.

Kiełbasa smażona na patelni – ile ma kalorii i składników odżywczych?

Kiełbasa smażona na patelni w 100 gramach posiada wartość energetyczną 333 kcal.

W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:

  • 12,36 g białka,
  • 4,78 g węglowodanów,
  • 2,38 g cukrów,
  • 0 g błonnika.

Kiełbasa smażona na patelni ma w 100 g 29,4 g tłuszczów, w tym:

  • 9,49 g tłuszczów nasyconych,
  • 11,79 g tłuszczów jednonienasyconych,
  • 5,46 g tłuszczów wielonienasyconych.

W produkcie jest 73,0 mg cholesterolu.

Kiełbasa smażona na patelni – jakie ma witaminy?

Kiełbasa smażona na patelni to produkt zawierający 16,20 mg witaminy C,10,00 µg RAE witaminy A, 0,39 mg witaminy E,9,00 i.u. witaminy D oraz 0 µg witaminy K.

Kiełbasa smażona na patelni zawiera również witaminy z grupy B:

  • 0,15 mg witaminy B1,
  • 0,21 mg witaminy B2,
  • 3,69 mg witaminy B3,
  • 41,5 mg witaminy B4,
  • 0,63 mg witaminy B5,
  • 0,10 mg witaminy B6,
  • 0 µg witaminy B9,
  • 0,72 µg witaminy B12.

Kiełbasa smażona na patelni – jakie ma mikroelementy i makroelementy?

Kiełbasa smażona na patelni ma w sobie:

  • 40,0 mg wapnia,
  • 0,93 mg żelaza,
  • 15,00 mg magnezu,
  • 199 mg fosforu,
  • 304 mg potasu.

Ponadto w produkcie znajduje się 1,046 mg sodu, 1,55 mg cynku,0,06 mg miedzi, 0,05 mg manganu i 18,70 µg selenu.

Kiełbasa smażona na patelni - kalorie i wartości odżywcze

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 370 g (1 pęto)
Wartość energetyczna333 kcal1,232 kcal
Białko12,36 g45,7 g
Węglowodany4,78 g17,69 g
Cukier2,38 g8,81 g
Błonnik0 g0 g
Tłuszcz29,4 g109 g
Tłuszcze nasycone9,49 g35,1 g
Tłuszcze jednonienasycone11,79 g43,6 g
Tłuszcze wielonienasycone5,46 g20,2 g
Cholesterol73,0 mg270 mg
Witamina C16,20 mg59,9 mg
Równoważnik folianów0 µg0 µg
Witamina B1 - tiamina0,15 mg0,54 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,21 mg0,77 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna3,69 mg13,67 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0,63 mg2,34 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,10 mg0,35 mg
Witamina B9 - kwas foliowy0 µg0 µg
Witamina B4 - cholina41,5 mg154 mg
Witamina B12 - kobalamina0,72 µg2,66 µg
Witamina A32,0 i.u.118 i.u.
Witamina A10,00 µg RAE37,0 µg RAE
Retinol10,00 µg37,0 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten0 µg0 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna0 µg0 µg
Witamina E0,39 mg1,44 mg
Witamina D0,20 µg0,74 µg
Witamina D9,00 i.u.33,3 i.u.
Witamina K0 µg0 µg
Wapń40,0 mg148 mg
Żelazo0,93 mg3,44 mg
Magnez15,00 mg55,5 mg
Fosfor199 mg736 mg
Potas304 mg1,125 mg
Sód1,046 mg3,870 mg
Cynk1,55 mg5,74 mg
Miedź0,06 mg0,22 mg
Mangan0,05 mg0,20 mg
Selen18,70 µg69,2 µg
Woda50,0 g185 g

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka