Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Sałatka z makaronu i szynki

Avatar placeholder
15.03.2017 14:30
Sałatka z makaronu i szynki
Sałatka z makaronu i szynki

Sałatka z makaronem to pełnowartościowe, lekkostrawne danie obiadowe. Potrawa jest źródłem cennego białka niezbędnego do budowy tkanki mięśniowej i wapnia warunkującego zdrowe, mocne kości i zęby.

Składniki

  • 20 dag drobnego makaronu,

  • 10 dag mrożonego groszku,

  • 10 dag gotowanej szynki,

  • 2 marchewki,

  • 15 dag twarożku ziołowego,

  • 5 łyżek mleka,

  • 5 łyżek oleju,

  • 5 łyżek soku z cytryny,

  • pieprz i sól.




Sposób przygotowania

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć i wymieszać z łyżką oleju, żeby makaron się nie sklejał. Groszek rozmrozić. Szynką pokroić w kostkę. Marchewki obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Groszek i marchew poddusić na łyżce oleju, doprawić łyżką soku z cytryny, pieprzem i solą.

 Dwie łyżki soku z cytryny wymieszać z pozostałą porcją oleju, doprawić solą i pieprzem. Twarożek ziołowy wymieszać z pozostałym sokiem cytrynowym i mlekiem, również doprawić do smaku solą i pieprzem. Makaron wymieszać z szynką, groszkiem i marchewką, dodać sos winegret, wymieszać. Przed podaniem sałatkę udekorować twarożkiem.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie529,4 kcal
Białka22,36 g
Tłuszcze24,68 g
Cholesterol44,85 mg
Węglowodany59,12 g
Błonnik4,81 g
Witamina C13,02 mg
Witamina A883 µg

Komentarz

Groszek i marchewka są kopalnią witaminy E – substancji odpowiadającej za zdrowy i młody wygląd skóry, dobry wzrok, płodność i prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego. Danie obfituje także w witaminę A, C, H, K, PP oraz witaminy z grupy B. Zawiera niewielką ilość złego cholesterolu.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze