Sałatka z makaronu i szynki
Sałatka z makaronem to pełnowartościowe, lekkostrawne danie obiadowe. Potrawa jest źródłem cennego białka niezbędnego do budowy tkanki mięśniowej i wapnia warunkującego zdrowe, mocne kości i zęby.
Składniki
- 20 dag drobnego makaronu,
- 10 dag mrożonego groszku,
- 10 dag gotowanej szynki,
- 2 marchewki,
- 15 dag twarożku ziołowego,
- 5 łyżek mleka,
- 5 łyżek oleju,
- 5 łyżek soku z cytryny,
- pieprz i sól.
Sposób przygotowania
Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć i wymieszać z łyżką oleju, żeby makaron się nie sklejał. Groszek rozmrozić. Szynką pokroić w kostkę. Marchewki obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Groszek i marchew poddusić na łyżce oleju, doprawić łyżką soku z cytryny, pieprzem i solą. Dwie łyżki soku z cytryny wymieszać z pozostałą porcją oleju, doprawić solą i pieprzem. Twarożek ziołowy wymieszać z pozostałym sokiem cytrynowym i mlekiem, również doprawić do smaku solą i pieprzem. Makaron wymieszać z szynką, groszkiem i marchewką, dodać sos winegret, wymieszać. Przed podaniem sałatkę udekorować twarożkiem.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 529,4 kcal |
Białka | 22,36 g |
Tłuszcze | 24,68 g |
Cholesterol | 44,85 mg |
Węglowodany | 59,12 g |
Błonnik | 4,81 g |
Witamina C | 13,02 mg |
Witamina A | 883 µg |
Komentarz
Groszek i marchewka są kopalnią witaminy E – substancji odpowiadającej za zdrowy i młody wygląd skóry, dobry wzrok, płodność i prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego. Danie obfituje także w witaminę A, C, H, K, PP oraz witaminy z grupy B. Zawiera niewielką ilość złego cholesterolu.