Sałatka z mozzarellą - najlepsze przepisy
Sałatka z mozzarellą to propozycja na błyskawiczny, zdrowy i pożywny lunch z dużą dawką witamin i składników odżywczych. Mozzarella świetnie komponuje się z pomidorami i mieszanką sałat. Wystarczy polać całość sosem na bazie miodu i oliwy z oliwek, i serwować ze świeżym pieczywem lub chrupiącymi grzankami. Jak zrobić pyszną sałatkę z mozzarellą?
1. Sałatka z mozzarellą i pomidorami
Składniki:
- 1 pomidor,
- 1 kulka mozzarelli,
- świeża bazylia,
- pieprz czarny,
- oliwa z oliwek.
Sposób przygotowania:
Mozzarellę i umyte pomidory kroimy w plastry, a następnie układamy naprzemiennie na talerzu. W kilku miejscach na warzywach kładziemy po listku świeżej bazylii. Całość oprószamy pieprzem i polewamy oliwą z oliwek.
2. Przepis na sałatkę z mozzarellą i kurczakiem
Składniki:
- 450 g piersi z kurczaka,
- pół sałaty lodowej,
- 12 pomidorków koktajlowych,
- 1 zielony ogórek,
- 1 cebula dymka,
- pęczek rzodkiewki,
- 250 g mini mozzarelli,
- olej,
- przyprawa do kurczaka,
- papryka słodka,
- sól i pieprz.
Składniki na sos do sałatki:
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej,
- 1 łyżka miodu,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- sok z cytryny,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Mieszamy z ulubioną przyprawą do kurczaka, słodką papryką, odrobiną pieprzu i soli. Mięso smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju.
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i kroimy w następujący sposób: rzodkiewkę w plasterki, cebulę w piórka, ogórka w półplasterki, pomidorki na cztery części, natomiast sałatę rwiemy na drobne kawałki.
Produkty wkładamy do większej miski, dodajemy odcedzoną z zalewy i pokrojoną w kostkę mozzarellę oraz usmażonego kurczaka. Sałatkę polewamy sosem powstałym po wymieszaniu oliwy, miodu, soku z cytryny i musztardy.
3. Sałatka z mozzarellą i kurczakiem
Składniki:
- 400 g dowolnego makaronu,
- 200 g mini mozzarelli,
- 200 g mix sałat,
- 350 g pomidorków koktajlowych,
- 1 cebula dymka,
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku.
Składniki na sos do sałatki:
- 3 łyżeczki musztardy francuskiej,
- 5 łyżek oliwy,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Umyte pomidorki koktajlowe kroimy na pół, cebulę w piórka, kulki mozzarelli odcedzamy z zalewy i dzielimy na pół.
Do większej miski wsypujemy przestudzony, ugotowany makaron, dodajemy mieszankę sałat, pokrojone warzywa i ser mozzarella. Sałatkę posypujemy posiekanym szczypiorkiem i polewamy sosem.
4. Sałatka z mozzarellą i suszonymi pomidorami,
Składniki:
- kilka garści mieszanki sałat,
- 1 pomidor,
- 4 rzodkiewki,
- 1 kulka mozzarelli,
- 7 suszonych pomidorów,
- pestki dyni i słonecznika.
Składniki na sos:
- 1,5 łyżki octu balsamicznego,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżeczki musztardy,
- 2 łyżeczki miodu,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Do szklanej miski wsypujemy umytą mieszankę sałat, pokrojonego w kostkę pomidora, plasterki rzodkiewki oraz odcedzoną i posiekaną w kostkę mozzarellę. Dodajemy drobno posiekane suszone pomidory.
Pestki podsmażamy na suchej patelni, aż się zarumienią i dodajemy do sałatki. Przygotowujemy sos, mieszając ocet balsamiczny, oliwę, musztardę i miód, dodajemy sól i pieprz. Sałatkę polewamy dressingiem bezpośrednio przed podaniem.