Trwa ładowanie...

Sałatka z mozzarellą - najlepsze przepisy

Sałatka z mozzarellą to propozycja na błyskawiczny, zdrowy i pożywny lunch z dużą dawką witamin i składników odżywczych. Mozzarella świetnie komponuje się z pomidorami i mieszanką sałat. Wystarczy polać całość sosem na bazie miodu i oliwy z oliwek, i serwować ze świeżym pieczywem lub chrupiącymi grzankami. Jak zrobić pyszną sałatkę z mozzarellą?

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

spis treści

1. Sałatka z mozzarellą i pomidorami

Składniki:

  • 1 pomidor,
  • 1 kulka mozzarelli,
  • świeża bazylia,
  • pieprz czarny,
  • oliwa z oliwek.

Sposób przygotowania:

Mozzarellę i umyte pomidory kroimy w plastry, a następnie układamy naprzemiennie na talerzu. W kilku miejscach na warzywach kładziemy po listku świeżej bazylii. Całość oprószamy pieprzem i polewamy oliwą z oliwek.

2. Przepis na sałatkę z mozzarellą i kurczakiem

Składniki:

  • 450 g piersi z kurczaka,
  • pół sałaty lodowej,
  • 12 pomidorków koktajlowych,
  • 1 zielony ogórek,
  • 1 cebula dymka,
  • pęczek rzodkiewki,
  • 250 g mini mozzarelli,
  • olej,
  • przyprawa do kurczaka,
  • papryka słodka,
  • sól i pieprz.

Składniki na sos do sałatki:

  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej,
  • 1 łyżka miodu,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • sok z cytryny,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Mieszamy z ulubioną przyprawą do kurczaka, słodką papryką, odrobiną pieprzu i soli. Mięso smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju.

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i kroimy w następujący sposób: rzodkiewkę w plasterki, cebulę w piórka, ogórka w półplasterki, pomidorki na cztery części, natomiast sałatę rwiemy na drobne kawałki.

Produkty wkładamy do większej miski, dodajemy odcedzoną z zalewy i pokrojoną w kostkę mozzarellę oraz usmażonego kurczaka. Sałatkę polewamy sosem powstałym po wymieszaniu oliwy, miodu, soku z cytryny i musztardy.

3. Sałatka z mozzarellą i kurczakiem

Składniki:

  • 400 g dowolnego makaronu,
  • 200 g mini mozzarelli,
  • 200 g mix sałat,
  • 350 g pomidorków koktajlowych,
  • 1 cebula dymka,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku.

Składniki na sos do sałatki:

  • 3 łyżeczki musztardy francuskiej,
  • 5 łyżek oliwy,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Umyte pomidorki koktajlowe kroimy na pół, cebulę w piórka, kulki mozzarelli odcedzamy z zalewy i dzielimy na pół.

Do większej miski wsypujemy przestudzony, ugotowany makaron, dodajemy mieszankę sałat, pokrojone warzywa i ser mozzarella. Sałatkę posypujemy posiekanym szczypiorkiem i polewamy sosem.

4. Sałatka z mozzarellą i suszonymi pomidorami,

Składniki:

  • kilka garści mieszanki sałat,
  • 1 pomidor,
  • 4 rzodkiewki,
  • 1 kulka mozzarelli,
  • 7 suszonych pomidorów,
  • pestki dyni i słonecznika.

Składniki na sos:

  • 1,5 łyżki octu balsamicznego,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżeczki musztardy,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Do szklanej miski wsypujemy umytą mieszankę sałat, pokrojonego w kostkę pomidora, plasterki rzodkiewki oraz odcedzoną i posiekaną w kostkę mozzarellę. Dodajemy drobno posiekane suszone pomidory.

Pestki podsmażamy na suchej patelni, aż się zarumienią i dodajemy do sałatki. Przygotowujemy sos, mieszając ocet balsamiczny, oliwę, musztardę i miód, dodajemy sól i pieprz. Sałatkę polewamy dressingiem bezpośrednio przed podaniem.

Zobacz także:

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.