Sałatka z szynką - 5 najlepszych przepisów
Sałatka z szynką to pomysł na błyskawiczną przekąskę lub danie na niezapowiedziane wizyty gości. Okazuje się, że szynka smakuje wyśmienicie w połączeniu z ananasem, serem pleśniowym, ogórkiem kiszonym lub świeżym. Sałatkę z szynką można podawać z grzankami, bagietką czosnkową, wymieszać razem z ugotowanym ryżem lub makaronem. Jak zrobić najlepszą sałatkę z szynką?
1. Przepis na sałatkę z szynką parmeńską
Składniki:
- 200 g rukoli,
- 300 g sałaty lodowej,
- 100 g szynki parmeńskiej,
- 250 g pomidorków koktajlowych,
- 90 g suszonych pomidorów,
- 100 g sera halloumi,
- oliwa z oliwek.
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy sporą, najlepiej szklaną miskę. Przekładamy do niej umytą i osuszoną rukolę oraz sałatę lodową (porwaną wcześniej na mniejsze kawałki). Świeże pomidory myjemy i kroimy w ćwiartki, a suszone pomidorki w drobną kostkę.
Składniki układamy na sałacie i pokrywamy plasterkami szynki parmeńskiej. Ser halloumi kroimy w 1 cm plastry i podsmażamy na grillowej patelni, aż zarumieni się z obu strony. Ser również umieszczamy w misce.
Całość polewamy oliwą z oliwek lub zalewą z suszonych pomidorów, w zależności od preferencji. Jako dodatek do sałatki najlepiej sprawdzą się grzanki lub świeża bagietka.
2. Przepis na sałatkę z szynką i ogórkiem kiszonym
Składniki:
- 200 g szynki konserwowej,
- 150 g sera żółtego,
- 4 ogórki kiszone,
- pół dużej papryki w dowolnym kolorze,
- mała puszka kukurydzy,
- pęczek szczypiorku,
- 2 łyżki śmietany 12%,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Szynkę i paprykę kroimy w drobną kostkę, ser ścieramy na tarce o grubych oczkach, szczypiorek drobno siekamy. Ogórki kiszone kroimy w kostkę i odcedzamy na sitku z nadmiaru soku. Kukurydzę również odsączamy z zalewy.
Wszystkie składniki wsypujemy do większej miski, mieszamy ze śmietaną, solą i pieprzem. Zalecamy ostrożność z solą, ponieważ szynka konserwowa jest dość wyrazista w smaku.
3. Przepis na sałatkę z szynką i makaronem
Składniki:
- 250 g makaronu w kształcie ryżu,
- 30 g szynki konserwowej,
- mała puszka kukurydzy,
- ogórek zielony,
- 1 łyżka majonezu,
- 2 łyżki jogurtu greckiego,
- 1 ząbek czosnku.
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzamy, płuczemy zimną wodą i przekładamy do większej miski. Ogórka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę, szynkę również drobno siekamy.
Składniki dodajemy do makaronu, wsypujemy kukurydzę, majonez, jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy.
4. Sałatka z szynką parmeńską i serem pleśniowym
Składniki:
- garść sałaty lodowej,
- 4 plastry szynki parmeńskiej,
- 50 g sera pleśniowego,
- połowa gruszki,
- posiekane orzechy włoskie,
- 2 łyżeczki musztardy,
- łyżeczka miodu,
- 3 łyżki oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania:
Sałatę myjemy, rwiemy na mniejsze kawałki i układamy na talerzu. Gruszkę myjemy, kroimy w cienkie plasterki razem ze skórką i układamy na sałacie.
Dodajemy porwane plasterki szynki parmeńskiej i pokrojony cienko ser pleśniowy. Następnie sałatkę posypujemy orzechami i polewamy sosem, powstałym po wymieszaniu musztardy, miodu i oliwy z oliwek.
5. Przepis na sałatkę z szynką i ananasem
Składniki:
- 150 g szynki,
- 200 g sera żółtego w kawałku,
- 550 g ananasa z puszki,
- 1 puszka kukurydzy,
- 4 łyżki majonezu,
- 1 łyżka jogurtu greckiego,
- 2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Kukurydzę odcedzamy z zalewy i przesypujemy do dużej miski. Ananasa odsączamy i kroimy w kostkę, ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, natomiast szynkę kroimy w krótkie paseczki.
Składniki przesypujemy do miski, dodajemy majonez i jogurt, czosnek przeciśnięty przez praskę, odrobinę soli i pieprzu. Całość dokładnie mieszamy.