Sałatka z tuńczykiem
Ta prosta i szybka w przygotowaniu potrawa nabiera wyrazistego charakteru dzięki rybie, jaką jest tuńczyk. Jest on bardzo lubiany na całym świecie, znany z doskonałego smaku i dużej zawartości mięsa.
Składniki:
- 400 g makaronu penne,
- 250 g pomidorów koktajlowych,
- 400 g tuńczyka w oleju z puszki,
- 1 ząbek czosnku,
- starta skórka z limonki,
- sok z limonki (ok. 1 łyżki),
- 2 łyżeczki posiekanej pietruszki,
- sól i biały pieprz do smaku.
Przygotowanie:
W garnku ugotuj osoloną wodę i wrzuć makaron. Ugotuj go al dente i odcedź. Wrzuć do przygotowanego na sałatkę naczynia. Otwórz puszki z tuńczykiem i razem z olejem złącz go z makaronem. Rozgnieć czosnek i dodaj do naczynia. Posyp mieszankę skórką z limonki, pietruszką i dopraw solą i pieprzem. Na koniec skrop sałatkę wyciśniętym z limonki sokiem.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 196,8 kcal |
Białka | 14,81 g |
Węglowodany | 26,9 g |
Tłuszcze | 3,48 g |
Błonnik | 1,41 g |
Komentarz:
Tuńczyk jest wartościowy ze względu na doskonałe właściwości odżywcze. Jego mięso zawiera niewiele tłuszczu i mnóstwo białka, dzięki czemu sałatka staje się bardzo pożywna. Trzeba też dołączyć do tego potas i witaminy, które zawierają w sobie pomidory, oraz lecznicze i zdrowotne właściwości czosnku. Sałatka z tuńczykiem to zdecydowanie dobry pomysł na pożywne śniadanie.