Trwa ładowanie...

Sałatka z tuńczykiem

Avatar placeholder
Patrycja Nowak 15.03.2017 18:36
Sałatka z tuńczykiem
Sałatka z tuńczykiem

Ta prosta i szybka w przygotowaniu potrawa nabiera wyrazistego charakteru dzięki rybie, jaką jest tuńczyk. Jest on bardzo lubiany na całym świecie, znany z doskonałego smaku i dużej zawartości mięsa.

Składniki:

  • 400 g makaronu penne,
  • 250 g pomidorów koktajlowych,
  • 400 g tuńczyka w oleju z puszki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • starta skórka z limonki,
  • sok z limonki (ok. 1 łyżki),
  • 2 łyżeczki posiekanej pietruszki,
  • sól i biały pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

W garnku ugotuj osoloną wodę i wrzuć makaron. Ugotuj go al dente i odcedź. Wrzuć do przygotowanego na sałatkę naczynia. Otwórz puszki z tuńczykiem i razem z olejem złącz go z makaronem. Rozgnieć czosnek i dodaj do naczynia. Posyp mieszankę skórką z limonki, pietruszką i dopraw solą i pieprzem. Na koniec skrop sałatkę wyciśniętym z limonki sokiem.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie196,8 kcal
Białka14,81 g
Węglowodany26,9 g
Tłuszcze3,48 g
Błonnik1,41 g

Komentarz:

Tuńczyk jest wartościowy ze względu na doskonałe właściwości odżywcze. Jego mięso zawiera niewiele tłuszczu i mnóstwo białka, dzięki czemu sałatka staje się bardzo pożywna. Trzeba też dołączyć do tego potas i witaminy, które zawierają w sobie pomidory, oraz lecznicze i zdrowotne właściwości czosnku. Sałatka z tuńczykiem to zdecydowanie dobry pomysł na pożywne śniadanie.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze