Schab duszony z jabłkami
Schab zawiera ok. 30 g pełnowartościowego białka zwierzęcego (w porcji 100 g), co zaspokaja zapotrzebowanie naszego organizmu na ten makroskładnik w około 30 - 50%. Błonnik, którego w tej potrawie dostarczają jabłka, hamuje wchłanianie złego cholesterol obecnego w wieprzowinie i ogranicza zapierające działanie mięsa.
Składniki
- 400 g zbitych małych kotlecików ze schabu ,
- 4 duże, pokrojone na ćwiartki jabłka Złote Renety (800 g),
- 2 łyżki (30 g) oleju rzepakowego ,
- 4 posiekane ząbki czosnku ,
- 1 łyżka majeranku ,
- świeżo zmielony czarny pieprz ,
- sól do smaku, lepiej mniej, niż więcej.
Sposób przygotowania
Kotleciki ze schabu lekko posolić, posypać pieprzem, połową majeranku i dokładnie wymieszać. W garnku z grubym dnem rozgrzać olej i wrzucać kotleciki, po 2-3 minutach przewracać na drugą stronę, po kolejnych 2-3 minutach podleć niewielką ilością wody, dodać czosnek i dusić, często mieszając. Kiedy mięso będzie już miękkie, dodać jabłka, oprószyć je majerankiem i dusić 3-4 minuty, tak aby jabłka nie były rozgotowane. Często mieszać. Gotowe danie posyp szczyptą majeranku.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 361,7 |
Białko | 22,12 g |
Tłuszcz | 20,83 g |
Cholesterol | 69 mg |
Węglowodany | 25,83 g |
Błonnik | 4,21 g |
Witamina C | 19,95 mg |
Witamina A | 8 µg |
Komentarz
Jabłka są źródłem witamin: C (umożliwia wchłanianie żelaza), B1, B2, B3, PP oraz składników mineralnych: potasu, krzemu i magnezu. Składniki te chronią między innymi przed przedwczesnym starzeniem się skóry, wzmacniają włosy, paznokcie i odpowiadają za zdrowie naszego serca. Dodatek majeranku pozwala zminimalizować użycie soli zapobiegając w ten sposób nadciśnieniu i chorobom nerek. Danie polecane w diecie bogatobiałkowej.