4 z 9Jadłospis na środę
Śniadanie: płatki jaglane na mleku i słonecznik
Składniki:- płatki jaglane: 2 łyżki (30 g), - mleko 2 proc. tł.: 1 szklanka (250 g), - słonecznik, nasiona: 1 łyżka (10 g).
Przygotowanie: zagotować płatki z mlekiem i dodać słonecznik.
Drugie śniadanie: koktajl z ananasa, kiwi i pietruszki
Składniki:- ananas świeży: 1/4 sztuki (ok. 150 g), - kiwi: 1 sztuka (80 g), - natka pietruszki: ok. 1/4 pęczka, - mleko 2 proc. tł.: 1/3 szklanki (ok. 100 g).
Przygotowanie: zmiksować wszystkie składniki na gładki koktajl.
Obiad: zupa krem z brokułów
Składniki:- brokuły: 1 mała sztuka (400 g), - ziemniaki: 3 średnie sztuki (220 g), - oliwa z oliwek: 1 łyżeczka (5 g), - por: biała część (ok. 50 g), - czosnek: 1 ząbek (5 g), - jogurt grecki: 2 łyżki (60 g), - sól, pieprz biały, odrobina gałki muszkatołowej.
Przygotowanie: na oliwie podsmażyć posiekanego pora i czosnek (nie przypalić, bo zupa będzie gorzka). Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Przesmażyć chwilę i zalać szklanką wody. Następnie dodać rozdrobnione brokuły. Gotować do miękkości. Zmiksować, doprawić i podawać z jogurtem.
Podwieczorek: pieczone figi z miodem
Składniki:- figi: 2 sztuki (140 g), - miód prawdziwy: 1 łyżeczka (5 g).
Przygotowanie: figi przekroić na pół, polać miodem. Zapiekać przez 10-15 minut w temp 180 stopni C.
Kolacja: koktajl porowo-pomidorowy z płatkami migdałowymi
Składniki:- pomidor: 2 średnie sztuki (300 g), - por: biała część (50 g), - płatki migdałowe: 1 łyżka (15 g), - odrobina pieprzu i tabasco.
Przygotowanie: zmiksować sparzone pomidory z porem. Doprawić i dodać płatki migdałowe.