5 z 9Jadłospis na czwartek
Śniadanie: jajecznica z papryką
Składniki:- jajko: 2 sztuki (120 g), - masło prawdziwe: 1 łyżeczka płaska (5 g), - papryka czerwona: 1/2 sztuki (120 g), - chleb graham: 1 kromka.
Przygotowanie: na maśle usmażyć jajecznicę. Podawać z chlebem i kawałkami papryki.
Drugie śniadanie: guacamole
Składniki:- awokado: 1/2 sztuki (70 g), - sok z limonki: 1/3 małej sztuki (25 g), - czosnek: 1 mały ząbek (5 g), - wafle ryżowe: 1 sztuka (10 g).
Przygotowanie: awokado wymieszać z sokiem z limonki, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Podawać z waflem.
Obiad: kurczak na słodko z ananasem
Składniki:- filet z kurczaka: 100 g, - ananas: 1/3 sztuki (150 g), - oliwa z oliwek: 1 łyżeczka, - cebula: 1 średnia sztuka (50 g), - ryż brązowy: 1/2 woreczka (50 g), - curry.
Przygotowanie: na oliwie podsmażyć posiekaną cebulę, ananasa. Dodać pokrojonego w kostkę kurczaka. Doprawić curry. Podawać z ryżem.
Podwieczorek: pieczone jabłko z żurawiną i otrębami
Składniki:- jabłko: 1 średnia sztuka (145 g), - żurawina suszona: 1 łyżka (15 g), - otręby owsiane: 2 łyżki (14 g).
Przygotowanie: wydrążyć jabłko, wypełnić wymieszanymi otrębami i żurawiną. Piec przez 15 minut w 180 stopniach C.
Kolacja: tost z polędwicą i oliwkami
Składniki:- chleb graham: 1 kromka (30 g), - polędwica sopocka: 1 plasterek (12 g), - oliwki zielone: 2 sztuki.
Przygotowanie: chleb podpiec w piekarniku lub opiekaczu. Położyć plasterek wędliny i posiekane oliwki.