6 z 9Jadłospis na piątek
Śniadanie: grahamka z awokado, serem i kiełkami słonecznika
Składniki: - bułka grahamka: 1 średnia sztuka (90 g), - awokado: 1/4 połówki (45 g), - ser twarogowy chudy: 2 plastry (60 g), - kiełki słonecznika: mała garść (35 g).
Przygotowanie: bułkę przekroić na pół i posmarować awokado. Ułożyć plastry sera. Posypać kiełkami słonecznika.
Drugie śniadanie: sok z jabłek i aronii
Składniki:- sok świeży z jabłek i aronii: 220 ml, - wafle ryżowe: 2 sztuki (20 g).
Obiad: gulasz warzywny z kaszą gryczaną
Składniki:- patison: 1/2 małej sztuki (ok. 250 g), - papryka czerwona: 1 sztuka (120 g), - pomidor: 2 średnie sztuki (200 g), - ciecierzyca konserwowa: 1 szklanka (170 g), - oliwa z oliwek: 1 łyżeczka (5 g), - kasza gryczana: 1/2 torebki (50 g), - zioła prowansalskie.
Przygotowanie: warzywa umyć, obrać i pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Podsmażyć na oliwie. Dodać ciecierzycę i doprawić. Kaszę ugotować i zjeść z gulaszem.
Podwieczorek: jogurt + owoc
Składniki:- jogurt naturalny: 1 małe opakowanie (150 g), - gruszka: 1 średnia (130 g).
Przygotowanie: gruszkę pokroić i wymieszać z jogurtem. Kolacja: sałatka ze szpinaku, fig i szynki
Składniki:- szpinak: 2 garście (50 g), - figi: 1 sztuka (70 g), - szynka z indyka: 4 plasterki (60 g), - ocet balsamiczny: 1 łyżeczka (5 g).
Przygotowanie: figi pokroić na osiem części. Wymieszać ze szpinakiem i pokrojoną w kostkę szynką. Wszystko skropić octem balsamicznym.