4 z 9Jadłospis na środę
Śniadanie: pasta z awokado i jajka
Składniki:- awokado: 1/2 sztuki (70 g), - jajko: 1 sztuka (60 g), - sok z cytryny: 1/2 łyżeczki, - czosnek: 1 ząbek (5 g), - chleb graham: 2 kromki (60 g), - pieprz.
Przygotowanie: awokado przekroić na pół i wydrążyć miąższ. Rozgnieść widelcem i dodać pokrojone w kostkę ugotowane jajko. Wymieszać z sokiem z cytryny i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Drugie śniadanie: sałatka z arbuza, fety i oliwek
Składniki:- arbuz: 1 plaster (350 g), - feta light: 1 plasterek (30 g), - oliwki czarne: 3 sztuki.
Przygotowanie: z arbuza wyjąć pestki. Pokroić w kostkę, oliwki w plasterki. Wymieszać z pokruszoną fetą.
Obiad: skrzydełko z kurczaka z kalafiorem
Składniki:- skrzydełko z kurczaka: 2 sztuki (120 g), - kalafior: 1/2 połówki (250 g), - kasza gryczana: 1/2 torebki (50 g), - przyprawy: ostra papryka, tymianek suszony i ząbek czosnku, - klika kropel oliwy.
Przygotowanie: skrzydełka natrzeć przyprawami, czosnkiem i oliwą. Piec przez 30-35 minut w temp. 180 stopni C. Kaszę ugotować według wskazówek. Kalafior ugotować. Wszystko posypać natką pietruszki.
Podwieczorek: owoce
Borówki: 1 małe opakowanie (250 g).
Kolacja: krewetki na ostro
Składniki:- krewetki koktajlowe: 1/2 szklanki (45 g), - oliwa z oliwek: 1 łyżeczka (5 g), - papryczka chilli: kilka plasterków, - natka pietruszki: według uznania, - sok z cytryny: kilka kropel.
Przygotowanie: na oliwie podsmażyć papryczkę i krewetki. Skropić z sokiem z cytryny i posypać natką pietruszki.