3 z 9Jadłospis na wtorek
Śniadanie: jajko na miękko z chlebem + owoc
Składniki:- jajko kurze: 1 sztuka (60 g), - chleb graham: 1 kromka (30 g), - borówki amerykańskie: 1 szklanka (140 g).
Drugie śniadanie: sałatka z pomidorów i szczypiorku
Składniki:- feta light: 30 g (1 plaster), - pomidor: 2 średnie sztuki (100 g), - cebula dymka: 1 mała (20 g), - jogurt grecki naturalny: 1 łyżka (30 g), - przyprawy: pieprz, suszona lub świeża bazylia.
Przygotowanie: pomidora i fetę pokroić w kostkę. Oprószyć bazylią. Dodać posiekaną drobno dymkę. Wszystko doprawić pieprzem i wymieszać z jogurtem. Obiad: faszerowany bakłażan
Składniki:- bakłażan: 1 sztuka (240 g), - kasza gryczana: 1/2 torebki (50 g), - cebula: 1 średnia sztuka (50 g), - czosnek: 1 ząbek (5 g), - papryka czerwona: 1 sztuka (240 g), - sok pomidorowy: 1 butelka (ok. 250 ml), - oliwa z oliwek: 1 łyżeczka, - przyprawy: sól, pieprz.
Przygotowanie: warzywa umyć. Bakłażana przekroić na pół i pozbyć się gniazd nasiennych. Paprykę oczyścić i pokroić w kostkę. Na oliwie podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną cebulę. Dodać paprykę. Smażyć 5 minut. Następnie dodać sok i ugotowaną kaszę. Odparować nadmiar wody i doprawić do smaku. Podzielić farsz na połowę, przełożyć do bakłażana. Piec przez 15 minut w temp. 180 stopni C.
Podwieczorek: koktajl arbuzowy
Składniki:- arbuz: 1 plaster (350 g), - maślanka naturalna 0 proc tłuszczu: 1 szklanka (250 g).
Przygotowanie: z arbuza usunąć pestki i zmiksować z maślanką. Kolacja: sałata z łososia wędzonego, sałaty lodowej i ogórka
Składniki:- łosoś wędzony: 100 g, - sałata lodowa: ok. 6 liści (100 g), - ogórek zielony: 1/2 sztuki (ok. 85 g), - sok z cytryny: według uznania, - oliwa z oliwek: 1 łyżeczka (5 g), - koperek świeży: według uznania, - przyprawy: pieprz.
Przygotowanie: łososia porwać na mniejsze kawałki. Ogórka umyć i przekroić na pół, a następnie pokroić w dość duże plastry. Sałatę porwać na mniejsze kawałki. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, pieprzem i posiekanym koperkiem. Polać nim sałatkę.